Gulasz po meksykańsku to jest jedno z naszych ulubionych letnich dań jednogarnkowych. Znakomicie sprawdza się podany z pieczywem, makaronem, ryżem czy ziemniakami. Zazwyczaj gotuję wielki gar takiego gulaszu, jemy go wtedy na bieżąco i zamykam trochę w słoiki. Kiedy nie mamy czasu lub jest leniwy dzień wystarczy taki słoiki gulaszu wyciągnąć i odgrzać, wtedy obiad jest gotowy w kilka chwil
- 800 g mięsa gulaszowego z indyka (u mnie z uda)
- 2 cebule
- 2 papryki (czerwona i zielona)
- 1 cukinia żółta (około 600 g)
- 800 g pomidorów
- 350 g fasolki szparagowej żółtej
- 1/2 łyżeczki słodkiej papryki
- 2 liście laurowe
- kilka kulek ziela angielskiego
- 1 łyżeczka majeranku
- 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego
- 1 łyżka smalcu
- sól i pieprz
- około 1 l wody
Waga podanych warzyw jest przed obraniem. Do gulaszu możecie użyć żółtą i zieloną fasolkę szparagową, ja użyłam żółtą. Wskazane jest, żeby gulasz był kolorowy dlatego jeżeli użyjecie fasolki żółtej to dodajcie zieloną paprykę, a przy fasolce zielonej - paprykę żółtą. Przygotowany gulasz można zajadać od razu po przygotowaniu lub zapakować w słoiki. Jeżeli zużyjecie gulasz do tygodnia czasu od przygotowania i będziecie go przechowywać w lodówce, gulasz wystarczy gorący nałożyć do słoików i zakręcić. Natomiast jeżeli chcecie przechowywać go dłużej polecam poddać słoiki z gulaszem podwójnej pasteryzacji (co 24 godziny). Słoiki z gulaszem pasteryzujemy około 30 minut, studzimy, a na drugi dzień, po upływie co najmniej 24 godzin powtarzamy pasteryzację. Gulasz możecie podać z ulubionym pieczywem, makaronem, ryżem, kaszą, czy ziemniakami.
W garnku rozpuszczamy smalec, dodajemy pokrojoną w kostkę cebulę i mięso gulaszowe. Doprawiamy papryką słodką i solą. Mieszamy i smażymy mięso.
Dodajemy obrane i pokrojone w kostkę pomidory. Mieszamy. Następnie dodajemy pokrojoną w kostkę paprykę czerwoną, zieloną, cukinię i pokrojoną na mniejsze kawałki fasolkę. Do garnka dodajemy liście laurowe, ziele angielskie, majeranek i wlewamy wodę. Całość gotujemy pod przykryciem do miękkości mięsa i warzyw. Gulasz od czasu do czasu mieszamy. Na koniec dodajemy koncentrat pomidorowy i gotujemy jeszcze 5 minut. W razie potrzeby doprawiamy solą i pieprzem. Gulasz jest gotowy do jedzenia, można gorący włożyć do słoików.
Zapraszam do obejrzenia filmiku z przepisem krok po kroku
Smacznego!
Spodobał Ci się ten przepis? Bądź na bieżąco!
gulasz gulasz po meksykańsku obiad obiad jednogarnkowy zupa gulaszowa