Jak co roku, tak i w tym w naszym domu w okresie letnim króluje szarlotka z papierówkami, piekę ją praktycznie dwa razy w tygodniu i ciężko nam się jest nią najeść. Szarlotka z papierówkami znika błyskawicznie, a czasami wręcz jest wojna o ostatni kawałek. Musicie koniecznie zrobić taką letnią szarlotkę, na pewno każdy będzie nią zachwycony
Składniki:
kruche ciasto:
- 400 g mąki krupczatki
- 200 g zimnego masła
- 100 g cukru pudru
- 4 żółtka
- szczypta soli
- 2 kg papierówek
- 50 g cukru
- 50 g mąki lub skrobi ziemniaczanej
- sok wyciśnięty z 1 cytryny
- 1 łyżeczka cynamonu
- 1 łyżka bułki tartej
Waga podanych jabłek jest przed obraniem i przygotowaniem. Ciasto piekłam w formie o wymiarach 24x24 cm. Szarlotkę piekłam około 50 minut w piekarniku nagrzanym do 180 st. z funkcją góra - dół. Ciasto piekłam, aż się ładnie zarumieniło. Każdy piekarnik jest inny i czas pieczenia może się różnić, najlepiej sprawdzać poziom wypieczenia ciasta. Do ciasta użyłam papierówek - typowo letnie jabłka, których mam mnóstwo w ogrodzie, ale z powodzeniem możecie wykorzystać jabłka innej odmiany. Jabłka polecam przygotować jak już mamy upieczony spód, nie będą wtedy stały i puszczały soku. Jeżeli jednak przygotujecie je wcześniej i jabłka puszczą już sok, wykładamy same owoce bez soku. Kruche ciasto robię zazwyczaj na mące krupczatce, ale możecie zamienić ją na mąkę pszenną tortową - ciasto również wyjdzie smaczne.
Składniki na kruche ciasto: mąkę, zimne masło pokrojone w kostkę, cukier puder, żółtka i sól zagniatamy na gładkie, jednolite ciasto. Następnie dzielimy je na 2 części: mniejszą 1/3 ciasta i większą 2/3 ciasta. Mniejszą część ciasta owijamy w folię lub wkładamy do woreczka i chowamy do zamrażarki. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia. Większym kawałkiem ciasta wylepiamy spód i boki formy tworząc korytko. Ciasto nakłuwamy widelcem. Blaszkę z ciastem wkładamy do lodówki, aby się dobrze schłodziło, najlepiej na około 1 godz. Po tym czasie ciasto wyjmujemy i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 190 st. C z funkcją góra - dół. Ciasto podpiekamy do zarumienienia około 15 min.
Kiedy mamy podpieczony spód przygotowujemy nadzienie. Jabłka obieramy i kroimy najlepiej w plasterki. Do jabłek dodajemy mąkę, cukier, cynamon i sok z cytryny. Mieszamy. Podpieczony spód równomiernie posypujemy bułką tartą i wykładamy jabłka. Mniejszy kawałek ciasta wyjmujemy z zamrażarki i ścieramy na tarce o grubych oczkach na wierzch ciasta.
Ciasto pieczemy na nagrzanym piekarniku do 180 st. C z funkcją góra - dół przez około 50 min. Ciasto powinno się ładnie zarumienić. Gotową, upieczoną szarlotkę pozostawiamy do przestygnięcia w blaszce.
Zapraszam do obejrzenia filmiku z przepisem krok po kroku
Smacznego!
Spodobał Ci się ten przepis? Bądź na bieżąco!
ciasta ciasto z jabłkami jabłka letnia szarlotka papierówki szarlotka szarlotka na kruchym cieście szarlotka z papierówkami
już lecę odpalić piekarnik, gdy na dworze 33 stopnie w cieniu XD
OdpowiedzUsuńSzarlotka z papierówek najpyszniejsza. :)
OdpowiedzUsuńSzarlotka to klasyka, która będzie idealna na każda okazję i porę roku. Sezon na jabłka w pełni, więc myślę, że warto poczęstować gości tak pysznym deserem ;)
OdpowiedzUsuńBrakło w opisie gęstej śmietany do ciasta kruchego...
OdpowiedzUsuńnie jest potrzebna
Usuń