Ogórki marynowane po francusku - hit wśród przetworów od paru lat

Sezon ogórkowy w pełni, więc pora na kolejne przetwory z ogórkami w roli głównej. Co roku robię rożne słoiki z zaprawami z ogórków, oczywiście nie może zabraknąć tych uwielbianych przez domowników. Jednym z takich przepisów są ogórki marynowane po francusku. Znikają co roku jako pierwsze, ile bym ich nie zrobiła do zimy zawsze brakuje. Ogórki po francusku robi się bardzo prosto. Z przepisem poradzi sobie każdy. Jeżeli macie ogórki to koniecznie zróbcie kilka słoików, satysfakcja z efektu końcowego gwarantowana


Ilość: 10 słoików (500 ml)

Składniki:
  • 3 kg ogórków gruntowych
  • 1/2 łyżka soli
  • po 1 dużym ząbku czosnku do słoika
zalewa:
  • 1 l wody
  • 500 ml octu spirytusowego 10%
  • 2 szklanki cukru
  • 1/2 łyżki soli
  • 180 g musztardy francuskiej
  • 1 czubata łyżka miodu naturalnego


Waga podanych warzyw jest przed przygotowaniem. Użyłam szklanki o pojemności 250 ml. Z podanych składników wyszło mi 10 słoików o pojemności 500 ml. Ilość weków zależy od ilości upchanych ogórków do słoików. Do tego przepisu wykorzystałam ogórki średniej wielkości, ale możecie użyć ogórków małych jak i tych przerośniętych. Do tego przepisu możecie użyć musztardy francuskiej dowolnej firmy, ale polecam Wam wybrać ulubioną lub taką, która najbardziej odpowiada Wam smakowo. Do przepisu wykorzystałam naturalny miód wielokwiatowy.


Przygotowanie:

Dobrze umyte ogórki kroimy w plasterki. Pokrojone ogórki zasypujemy 1/2 łyżki soli, mieszamy i odstawiamy na około 1 godz., aż trochę zmiękną. W międzyczasie wodę zagotowujemy z octem, 1/2 łyżki soli i cukrem. Odstawiamy do wystygnięcia. Do zimnej zalewy dodajemy musztardę francuską i miód, mieszamy. Do wyparzonych słoików wkładamy po jednym pokrojonym na kawałki ząbku czosnku. Następnie ogórki i zalewamy zalewą.


Słoiki zakręcamy. Tak przygotowane ogórki marynowane po francusku pasteryzujemy. W dużym garnku ustawiamy słoiki i zalewamy wodą do około 2/3 wysokości słoików. Pasteryzujemy około 10 min. od momentu zagotowania. Następnie słoiki ostrożnie wyjmujemy i pozostawiamy do wystygnięcia.


Zapraszam do obejrzenia filmiku z przepisem krok po kroku

Smacznego!

Spodobał Ci się ten przepis? Bądź na bieżąco!

2 komentarze:

  1. Gorzkie nam wyszly, niestety. Mama przygotowala tuzin sloikow wedlug tego przepisu. Gruntowe ogorki kupione na targi, w smaku doskonale, a po zamarynowaniu z musztarda francuska maja gorzki smak. Czy tak maja smakowac? Gdzie jest blad?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jeżeli wszystko jest zrobione zgodnie z przepisem to ogórki powinny wyjść słodkie z posmakiem musztardy. Myślę, że może skoro wyszły gorzkie to wina leży w samych ogórkach, wystarczy kilka ogórków gorzkich dorzuconych do przetworów i wszystko na marne

      Usuń