Sezon ogórkowy w pełni, więc pora na kolejne przetwory z ogórkami w roli głównej. Co roku robię rożne słoiki z zaprawami z ogórków, oczywiście nie może zabraknąć tych uwielbianych przez domowników. Jednym z takich przepisów są ogórki marynowane po francusku. Znikają co roku jako pierwsze, ile bym ich nie zrobiła do zimy zawsze brakuje. Ogórki po francusku robi się bardzo prosto. Z przepisem poradzi sobie każdy. Jeżeli macie ogórki to koniecznie zróbcie kilka słoików, satysfakcja z efektu końcowego gwarantowana
Składniki:
- 3 kg ogórków gruntowych
- 1/2 łyżka soli
- po 1 dużym ząbku czosnku do słoika
- 1 l wody
- 500 ml octu spirytusowego 10%
- 2 szklanki cukru
- 1/2 łyżki soli
- 180 g musztardy francuskiej
- 1 czubata łyżka miodu naturalnego
Waga podanych warzyw jest przed przygotowaniem. Użyłam szklanki o pojemności 250 ml. Z podanych składników wyszło mi 10 słoików o pojemności 500 ml. Ilość weków zależy od ilości upchanych ogórków do słoików. Do tego przepisu wykorzystałam ogórki średniej wielkości, ale możecie użyć ogórków małych jak i tych przerośniętych. Do tego przepisu możecie użyć musztardy francuskiej dowolnej firmy, ale polecam Wam wybrać ulubioną lub taką, która najbardziej odpowiada Wam smakowo. Do przepisu wykorzystałam naturalny miód wielokwiatowy.
Dobrze umyte ogórki kroimy w plasterki. Pokrojone ogórki zasypujemy 1/2 łyżki soli, mieszamy i odstawiamy na około 1 godz., aż trochę zmiękną. W międzyczasie wodę zagotowujemy z octem, 1/2 łyżki soli i cukrem. Odstawiamy do wystygnięcia. Do zimnej zalewy dodajemy musztardę francuską i miód, mieszamy. Do wyparzonych słoików wkładamy po jednym pokrojonym na kawałki ząbku czosnku. Następnie ogórki i zalewamy zalewą.
Słoiki zakręcamy. Tak przygotowane ogórki marynowane po francusku pasteryzujemy. W dużym garnku ustawiamy słoiki i zalewamy wodą do około 2/3 wysokości słoików. Pasteryzujemy około 10 min. od momentu zagotowania. Następnie słoiki ostrożnie wyjmujemy i pozostawiamy do wystygnięcia.
Zapraszam do obejrzenia filmiku z przepisem krok po kroku
Smacznego!
Spodobał Ci się ten przepis? Bądź na bieżąco!
ogórki ogórki do słoików ogórki i cukinia ogórki marynowane ogórki na zimę ogórki po francusku przetwory przetwory z ogórków
Gorzkie nam wyszly, niestety. Mama przygotowala tuzin sloikow wedlug tego przepisu. Gruntowe ogorki kupione na targi, w smaku doskonale, a po zamarynowaniu z musztarda francuska maja gorzki smak. Czy tak maja smakowac? Gdzie jest blad?
OdpowiedzUsuńJeżeli wszystko jest zrobione zgodnie z przepisem to ogórki powinny wyjść słodkie z posmakiem musztardy. Myślę, że może skoro wyszły gorzkie to wina leży w samych ogórkach, wystarczy kilka ogórków gorzkich dorzuconych do przetworów i wszystko na marne
Usuń