Po wielu pozytywnych opiniach od znajomych w tym roku postanowiłam zrobić ogórki po kartusku. Muszę powiedzieć, że ogórki z tego przepisu wyszły przepyszne. Posmakowały domownikom więc z pewnością zrobię je ponownie za rok. Polecam wam też przepis na tradycyjne korniszony i ogórki po warszawsku, na pewno Wam posmakują
Składniki:
- 3 i 1/3 kg ogórków gruntowych
- 1 duża lub 2 małe papryki czerwone
- 2 cebule
- po kawałku korzenia chrzanu do słoika
- po 2 - 3 ząbki czosnku do słoika
- po gałązce kopru z kwiatem do słoika
- po 1 liściu laurowym do słoika
- po 2 kulki ziela angielskiego do słoika
- po 1/3 łyżeczki ziaren gorczycy
- 1 i 1/2 litra wody
- 250 ml octu spirytusowego 10%
- 1/2 kg cukru
- 2 łyżki soli
Waga podanych warzyw jest przed przygotowaniem. Z podanych składników wyszło mi 8 słoików o pojemności 900 ml. Ilość słoików z przetworami zależy od wielkości użytych ogórków i ilości nałożonych warzyw do słoików. Ważne jest, aby ogórki były świeże, jędrne i bez uszkodzeń. Do zrobienia ogórków po kartusku najlepiej sprawdzą się ogórki małe i nieco większe. Nie polecam ogórków przerośniętych, ciężko będzie je zmieścić w słoikach, a po zrobieniu mogą okazać się puste w środku i miękkie. Ilość zużytej zalewy zależy od ułożenia warzyw w słoikach. Jeżeli wykorzystacie większe ogórki to mniej zmieści się ich w słoikach, może okazać się, że podana ilość zalewy jest za mała i trzeba będzie jej dogotować.
Paprykę oczyszczamy i kroimy w grubsze paski. Cebulę obieramy i kroimy w ósemki, chrzan kroimy w słupki. Ząbki czosnku obieramy. Do każdego słoika wkładamy gałązkę kopru z kwiatem, dodajemy 2 - 3 ząbki czosnku, po 1 liściu laurowy, 2 kulki ziela angielskiego, 1/3 łyżeczki gorczycy i kawałku chrzanu. Następnie w słoiku układamy ogórki, dodajemy 3 paski papryki i 2 - 3 kawałki cebuli. W garnku zagotowujemy wodę z octem, cukrem i solą. Przestudzoną zalewą zalewamy ogórki w słoikach. Zakręcamy.
Ogórki po kartusku pasteryzujemy w garnku z wodą. Słoiki z ogórkami wstawiamy do dużego garnka i nalewamy wody do około 2/3 wysokości słoików. Pasteryzujemy około 5 min. od momentu zagotowania wody. Słoiki z ogórkami ostrożnie wyjmujemy i pozostawiamy do wystygnięcia. Gotowe ogórki po kartusku wynosimy do spiżarki lub piwniczki.
Zapraszam do obejrzenia filmiku z przepisem krok po kroku
Smacznego!
Spodobał Ci się ten przepis? Bądź na bieżąco!
ogórki ogórki do słoików ogórki i cukinia ogórki konserwowe ogórki korniszone ogórki na zimę ogórki po kartusku przetwory przetwory z ogórków