Ogórki z pieprzem na zimę - ulubiony przysmak Męża, wyjada je prosto ze słoika

Ogórki z pieprzem to ulubiony przysmak mojego Męża, dodaje je niemal do wszystkiego, kanapek, obiadu, a nawet wyjada je prosto ze słoika. Ogórki z pieprzem znakomicie sprawdzają się jako dodatek do grilla i przegryzka do napojów z procentami. Co roku przygotowuję zapas takich ogórków, bo cieszą się dużym powodzeniem wśród domowników i znajomych. Polecam Wam spróbować też inne przepisy na przetwory z ogórków


Ilość: 8 słoików (550 ml)
Składniki:
  • 3 kg ogórków gruntowych
  • 3 ząbki czosnku
  • 3 łyżki soli
  • 3 łyżki pieprzu czarnego mielonego
zalewa:
  • 1 szklanka wody
  • 1 i 1/2 szklanki octu spirytusowego 10%
  • 600 g cukru


Waga podanych warzyw jest przed przygotowaniem. Z podanych składników wyszło mi 8 słoików o pojemności 550 ml. Ilość weków zależy od ilości nałożonych ogórków do słoików. Ważne jest, aby ogórki były świeże, jędrne i bez uszkodzeń. Do zrobienia ogórków z pieprzem najlepiej sprawdzą się ogórki średniej wielkości, ale możecie również wykorzystać ogórki małe. Ogórki z pieprzem są dobre do jedzenia już po kilku dniach, ale najlepiej smakują jak dłużej postoją i smaki dobrze się przegryzą.


Przygotowanie:

Dobrze umyte ogórki kroimy wydłuż na ćwiartki. Do ogórków dodajemy czosnek pokrojony w plasterki, sól i pieprz, mieszamy. Odstawiamy pod przykryciem na około 3 godziny. Co jakiś czas ogórki warto przemieszać.


W międzyczasie z wody, octu i cukru gotujemy zalewę i odstawiamy do wystygnięcia. Następnie do ogórków wlewamy zimną zalewę, mieszamy i odstawiamy na 1 godz. Po tym czasie ogórki razem z zalewą nakładamy do słoików i zakręcamy.


Słoiki z ogórkami pasteryzujemy w wodzie. Słoiki z ogórkami z pieprzem pasteryzujemy. Do dużego garnka wstawiamy słoiki i zalewamy je wodą do około 2/3 wysokości słoików. Pasteryzujemy 10 minut od momentu zagotowania. Słoiki ostrożnie wyjmujemy i pozostawiamy do wystygnięcia.


Zapraszam do obejrzenia filmiku z przepisem krok po kroku

Smacznego!

Spodobał Ci się ten przepis? Bądź na bieżąco!