Buraczki z cukinią robię obowiązkowo co roku, jest to jeden z naszych ulubionych dodatków do obiadu zimą. Robię ich dużą ilość, bo nie chcę, aby takich buraczków brakowało, ale zawsze one "schodzą" najszybciej. Polecam Wam wypróbować również przepis na buraczki marynowane w zalewie octowej i sałatkę z buraków i papryki
Składniki:
- 3 kg buraków czerwonych
- 2 kg cukinii zielonej
- 1/2 kg cebuli
- 1 szklanka octu spirytusowego 10%
- 1 szklanka oleju rzepakowego
- 3/4 szklanki cukru
- 2 łyżki soli
Waga podanych warzyw jest przed przygotowaniem. Do odmierzania składników użyłam szklanki o pojemności 250 ml. Z podanych składników wyszło mi 13 słoików buraczków z cukinią o pojemności 370 ml. Do przepisu wykorzystałam cukinię zieloną, ale z powodzeniem możecie użyć cukinii żółtej.
Przygotowanie:
Buraki gotujemy do miękkości. Ostygnięte, obrane buraki ścieramy na tarce o grubych oczkach. Cukinię obieramy, jeżeli ma duże gniazda nasienne to je usuwamy. Następnie cukinie ścieramy na tarce o grubych oczkach. Cebulę obieramy i kroimy w drobną kostkę. Warzywa przekładamy do dużego garnka, dodajemy ocet, olej, cukier i sól. Całość mieszamy i pozostawiamy na około 2 godz., od czasu do czasu sałatkę mieszamy.
Po tym czasie warzywa razem z powstałym sokiem nakładamy do słoików. Zakręcamy i poddajemy pasteryzacji w wodzie. Do dużego garnka wkładamy słoiki i nalewamy wodę do około 2/3 wysokości słoików. Pasteryzujemy na średnim ogniu przez około 20 min. od momentu zagotowania wody. Następnie słoiki ostrożnie wyjmujemy i pozostawiamy do wystygnięcia. Gotowe buraczki z cukinią zanosimy do piwnicy lub spiżarki.
Zapraszam do obejrzenia filmiku z przepisem krok po kroku
Smacznego!
Spodobał Ci się ten przepis? Bądź na bieżąco!
buraczki buraczki z cukinią buraki buraki do słoików buraki na zimę cukinia przetwory przetwory z buraków przetwory z cukinii
Zawsze robiłam buraki z papryką, ale cukinią też muszą być pyszne.
OdpowiedzUsuńJadłam, były bardzo smaczne, polecam wypróbować przepis....
OdpowiedzUsuńA cukinia ma być surowa dodana do buraczków
OdpowiedzUsuńTak
Usuńnie lubię octu co można w
OdpowiedzUsuńzamian?
Sok z cytryny
UsuńZalewy nie gotować? :-)
OdpowiedzUsuńPyszne. Moje najlepsze bo łagodzą intensywność smaku buraka i nie dodaje słodyczy. Poza tym zarąbisty kolor.
OdpowiedzUsuń