Domowa baza do sosu na pizzę, makaronu i potraw mięsnych

Domowa baza do sosów to znakomity sposób na wykorzystanie dużej ilości dyni. Taka baza znakomicie sprawdza się jako podstawa do wielu sosów. Wystarczy dodać ulubione przyprawy, zioła, składniki i można przygotować znakomity sos do pizzy, makaronu czy potraw mięsnych. Zawszę robię zapas takiej uniwersalnej bazy, bo jest dużym ułatwieniem w dalszym przygotowywaniu potraw


Ilość: 16 słoików (200 ml)
Składniki:
  • 2 i 1/2 kg dyni
  • 1 kg cebuli
  • 1 łyżeczka soli
  • olej do smażenia
  • około 250 ml wody
  • 1/3 łyżeczki pieprzu mielonego czarnego


Waga podanych warzyw jest przed obraniem i pokrojeniem. Z podanych składników wyszło mi 16 słoików bazy dyniowo - cebulowej o pojemności 200 ml. Do przygotowania sosu użyłam dyni zielonej Muscat, z powodzeniem możecie użyć dyni dowolnej odmiany. Bazę dyniowo - cebulową robię z jak najmniejszą ilością przypraw, aby była uniwersalna. Doprawiam ją w chwili dodawania do odpowiednich potrwa. W każdej chwili można dodać ulubione zioła czy przyprawy i przygotować smaczny sos do pizzy, zrobić rewelacyjny sos do makaronu i ryżu lub dodać ją do potraw mięsnych. Taką bazę można doprawić i wykorzystać jako sos do przystawek. Ze względu na dużą ilość cebuli i małą ilość konserwantów domową bazę do sosu pasteryzowałam przez 2 dni po 20 minut w odstępie 24 godz.


Przygotowanie:

Cebulę obieramy i kroimy w piórka. Dynię oczyszczamy z pestek, obieramy i ścieramy na tarce o grubych oczkach. W dużym garnku rozgrzewamy olej, wrzucamy cebulę i solimy. Mieszamy i smażymy, aż cebula zmięknie. Następnie dodajemy dynię, mieszamy i wlewamy około 250 ml wody. Całość gotujemy, aż cebula z dynią zaczną się rozpadać. Często mieszamy, aby warzywa nie przywierały do garnka i się nie przypaliły. Na koniec dodajemy pieprz i mieszamy.


Zawartość garnka blendujemy na gładki sos. Bazę do sosów nakładamy do słoików. Zakręcamy i pasteryzujemy na mokro. Do dużego garnka wstawiamy słoiki. Nalewamy wodę do około 2/3 wysokości słoików. Pasteryzujemy 20 minut od momentu zagotowania się wody. Słoiki ostrożnie wyjmujemy i pozostawiamy do wystygnięcia. Po upływie 24 godz. bazę do sosu ponownie pasteryzujemy. Słoiki w garnku zalewamy wodą i pasteryzujemy 20 minut od momentu zagotowania. Słoiki ostrożnie wyjmujemy i pozostawiamy do wystygnięcia. Słoiki z gotową bazą do sosu wynosimy do spiżarki lub piwnicy.


Zapraszam do obejrzenia filmiku z przepisem krok po kroku

Smacznego!

Spodobał Ci się ten przepis? Bądź na bieżąco!