Oprócz domowego soku Kubuś postanowiłam zrobić multiwitaminę. Taki sok z połączenia owoców i warzyw na zimę okazał się genialnym pomysłem. Pierwsza partia multiwitaminy zniknęła w ciągu kilku dni. Szybko nadrobiłam jej zapas, ale pewnie długo nie wytrwa, bo domownicy wyciągają ze spiżarki butelkę za butelką😎 Taka domowa multiwitamina to znakomita alternatywa dla sklepowego wyrobu, jest bez sztucznych dodatków i wiemy co się w niej znajduje
Składniki:
- 1 i 1/2 kg winnych jabłek
- 1 kg gruszek
- 1 kg marchewki
- 800 g dyni
- sok wyciśnięty z 4 pomarańczy
- cukier do smaku, dałam 3/4 szklanki cukru
- 3 litry wody
Waga podanych warzyw i owoców jest przed obraniem i pokrojeniem. Użyłam szklanki o pojemności 250 ml. Z podanych składników wyszło mi 16 butelek soku o pojemności 330 ml. Do zrobienia multiwitaminy wybieramy warzywa i owoce świeże, zdrowe, bez uszkodzeń. Do zrobienia multiwitaminy polecam użyć jabłek winnych i soczystych. Do przepisu wykorzystałam dynię żółtą melonową, ale z powodzeniem możecie wykorzystać dynię innej odmiany. Nie polecam dyni mączystej. Do soku wykorzystałam gruszki odmiany klapsa. Sok najlepiej posłodzić wg własnych upodobań smakowych. Dosypałam około 3/4 szklanki cukru.
Dynię oczyszczamy z pestek, obieramy i ścieramy na tarce o grubych oczkach. Marchewkę obieramy i ścieramy na tarce o grubych oczkach. Jabłka i gruszki obieramy, usuwamy gniazda nasienne i kroimy w kostkę. Z pomarańczy wyciskamy sok. Do dużego garnka dajemy marchewkę i dynię, mieszamy. Zalewamy wodą i gotujemy do miękkości. Następnie dodajemy jabłka i gruszki, gotujemy do miękkości. Potem wlewamy sok z pomarańczy, mieszamy i całość dokładnie blendujemy. Sok doprawiamy cukrem do smaku. Dodałam około 3/4 szklanki cukru. Mieszamy.
Gorący sok nalewamy do butelek i zakręcamy. Butelki z multiwitaminą pasteryzujemy na mokro. W dużym garnku ustawiamy butelki z sokiem i nalewamy wodę do około 2/3 ich wysokości. Pasteryzujemy 20 minut od momentu zagotowania wody. Butelki ostrożnie wyjmujemy i pozostawimy do wystygnięcia. Następnie butelki z multiwitaminą możemy zanieść do spiżarki lub piwnicy.
Zapraszam do obejrzenia filmiku z przepisem krok po kroku
Smacznego!
Spodobał Ci się ten przepis? Bądź na bieżąco!
domowy sok multiwitamina przecier przetwory przetwory sok przecierowy przetwory z dyni przetwory z gruszek przetwory z jabłek przetwory z marchewki sok sok z dyni sok z jabłek sok z marchewki
Witam .Co mozna dac zamiast pomarańczy czy mandarynek ? Moje dziecko ma alergie na te owoce .
OdpowiedzUsuńCzy można owoce przepuścić przez sokowirówkę , następnie sok zagotować i dodać cukier gorący do butelek i wtedy pasteryzacja ?
OdpowiedzUsuńtak nie próbowałam, ale myślę, że można tak zrobić
UsuńCo mogę użyć zamiast dyni? Czy mogą to być nektarynki lub brzoskwinie?
OdpowiedzUsuńCukinię, Melon
UsuńMożna używać innych owoców 🙂 ja dodaję banana i brzoskwinie 👌
OdpowiedzUsuńPo co wprowadzać ludzi w błąd?Pasteryzacja nie polega na gotowaniu, ogólnie kiedy" przeczytałem "gotujemy" to wiedziałem że wszystkie witaminy umarły. Pozdrawiam.
OdpowiedzUsuń