Domowy Kubuś - zdrowsza wersja popularnego soku

Soki przecierowe w naszym domu są uwielbiane szczególnie przez dzieci, dlatego postanowiłam zrobić ich zdrowszą wersję. Taki domowy sok Kubuś okazał się strzałem w 10. W tym roku przygotowałam go w hurtowych ilościach, ale znika tak błyskawicznie, że obawiam się, że do zimy nie dotrwa. Domowy sok Kubuś jest o wiele lepszy, niż ten ze sklepu i mamy pewność co w nim się znajduje. A Wy robicie takie domowe soki na zimę, a może dodajecie inne owoce lub warzywa? Dajcie znać w komentarzu😉


Ilość: 13 słoików (300 ml)
Składniki:
  • 1 kg dyn
  • 1 i 1/2 kg winnych jabłek
  • 1 kg marchewki
  • sok wyciśnięty z 3 cytryn
  • opcjonalnie cukier do smaku, dałam około 1/3 szklanki cukru
  • 2 litry wody


Waga podanych warzyw i owoców jest przed obraniem i pokrojeniem. Użyłam szklanki o pojemności 250 ml. Z podanych składników wyszło mi 13 butelek soku o pojemności 300 ml. Do wykonania soku Kubuś polecam użyć jabłek winnych i soczystych. Do przepisu wykorzystałam dynię żółtą melonową, ale z powodzeniem możecie wykorzystać dynię innej odmiany. Nie polecam dyni mączystej. Sok najlepiej posłodzić wg własnych upodobań smakowych. Dosypałam około 1/3 szklanki cukru. Gotowy sok Kubuś z tego przepisu wychodzi dość gęsty, bardziej jak mus niż sok. Jeżeli wolicie soki bardziej wodniste polecam zwiększyć ilość wody podczas gotowania z 2 litrów na 3 litry. Można też przygotować sok wg przepisu i do picia rozcieńczać go z wodą.


Przygotowanie:

Marchewkę obieramy i kroimy w kostkę. Z dyni wydrążamy środek z pestkami, obieramy i kroimy w kostkę. Jabłka obieramy, usuwamy gniazda nasienne i kroimy w kostkę. Z cytryn wyciskamy sok. Do dużego garnka przekładamy marchewkę i dynię. Mieszamy i wlewamy 2 litry wody. Gotujemy, aż marchewka z dynią zmiękną. Następnie dodajemy jabłka i gotujemy do miękkości.


Potem wlewamy sok z cytryny, mieszamy i całość dokładnie blendujemy. Sok doprawiamy cukrem do smaku. Dodałam około 1/3 szklanki cukru. Mieszamy.


Gorący sok nalewamy do butelek i zakręcamy. Butelki z sokiem Kubuś pasteryzujemy na mokro. W dużym garnku ustawiamy butelki z sokiem i nalewamy wodę do około 2/3 ich wysokości. Pasteryzujemy 20 minut od momentu zagotowania wody. Butelki ostrożnie wyjmujemy i pozostawimy do wystygnięcia. Następnie butelki z sokiem Kubuś możemy zanieść do spiżarki lub piwnicy.


Zapraszam do obejrzenia filmiku z przepisem krok po kroku

Smacznego!

Spodobał Ci się ten przepis? Bądź na bieżąco!

2 komentarze:

  1. A gdzie banany?

    OdpowiedzUsuń
  2. Chciałabym przepisy na sałatki z kapusty, lub burakow,bo mam w ogródku. Oczywiście sałatki w wiekach, na zimę

    OdpowiedzUsuń