Zielone pomidory na zimę - sposób na uratowanie uprawy

Zielone pomidory na zimę to znakomity sposób na uratowanie uprawy. Taką sałatkę warto zrobić kiedy musimy zebrać pomidory wyprzedzając chorobę lub wiemy, że nie zdążą one dojrzeć na krzaku. Korzystając z tego przepisu już nie raz uratowałam wiele owoców przed zarazą. Co roku przygotowuję parę słoików sałatki z zielonych pomidorów na zimę, bo lubimy ją zajadać jako dodatek do obiadu. Warto też spróbować sałatkę z zielonych pomidorów z papryką


Ilość: 11 słoików370 ml
Składniki:
  • 3 kg zielonych pomidorów
  • 700 g cebuli
  • 3 łyżeczki soli
zalewa:
  • 5 szklanek wody
  • 1 szklanka octu spirytusowego 10%
  • 1 szklanka cukru
  • 2 łyżki soli
  • 4 liście laurowe
  • kilka kulek ziela angielskiego
  • 2 łyżki ziaren gorczycy


Waga podanych warzyw jest przed obróbką. Składniki odmierzałam szklanką o pojemności 250 ml. Z podanych składników wyszło mi 11 słoików zielonych pomidorów o pojemności 370 ml. Ważne jest, aby do przepisu użyć pomidorów zdrowych, bez uszkodzeń i śladów choroby. Jeżeli zielone pomidory zbieramy z krzaków, które zaatakowała zaraza to wybieramy tylko owoce bez oznak choroby. Do tego przepis można użyć pomidorów każdej odmiany, malinowe, koktajlowe i inne.


Przygotowanie:

Pomidory kroimy w plasterki, a cebulę w piórka. Do warzyw dodajemy 3 łyżeczki soli i mieszamy. Pomidory z cebulą odstawiamy na minimum 1 godz., aby puściły wodę. Składniki na zalewę gotujemy. Z warzyw odlewamy powstały sok. Pomidory z cebulą zalewamy gorącą zalewą i mieszamy. Odstawiamy do wystygnięcia. W tym czasie warzywa z zalewą mieszamy 2 - 3 razy.


Następnie pomidory z cebulą i zalewą nakładamy do słoików. Zakręcamy i pasteryzujemy w garnku z wodą. Do garnka wstawiamy słoiki z sałatką i nalewamy wody do około 2/3 wysokości słoików. Pasteryzujemy około 25 min. od momentu zagotowania. Słoiki ostrożnie wyjmujemy i pozostawiamy do wystygnięcia. Gotowe słoiki z sałatką z zielonych pomidorów zanosimy do spiżarki.


Zapraszam do obejrzenia filmiku z przepisem krok po kroku

Smacznego!

Spodobał Ci się ten przepis? Bądź na bieżąco!