Taką sałatką poczęstowała nas niedawno znajoma podczas swojej urodzinowej imprezy. Sałatka bardzo smakowała wszystkim gościom. Po spróbowaniu od razu poprosiłam kartkę i spisałam składniki. Sałatka jest bardzo pyszna, dlatego dzielę się z Wami przepisem. Sałatka Generał sprawdzi się znakomicie na każdej imprezie rodzinnej i ze znajomymi. Z powodzeniem możecie przygotować ją na kolację lub przekąskę w ciągu dnia
Składniki:
- 2 średnie, ugotowane buraki
- 3 średnie, ugotowane marchewki
- 4 ugotowane jajka
- puszka tuńczyka w sosie własnym (170 g)
- 200 g sera żółtego
- 2 łyżki ziaren słonecznika
- pęczek szczypiorku
- 6 łyżek majonezu
- opcjonalnie sól i pieprz do smaku
Sałatkę Generał przygotowałam w okrągłej misce o średnicy 20 cm i wysokości 7 cm. Poszczególne warstwy sałatki możecie doprawić solą lub pieprzem. Sałatkę przed podaniem polecam schłodzić w lodówce przez około 2 - 3 godz. Smaki się w tym czasie przegryzą.
Buraki, marchewkę, jajka i ser żółty ścieramy na tarce o grubych oczkach. Tuńczyka odsączamy z zalewy i rozdrabniamy widelcem. Ziarna słonecznika prażymy na suchej patelni, a szczypiorek siekamy.
Na spód salaterki wykładamy marchewkę i jajka. Smarujemy majonezem. Kolejna warstwa to tuńczyk, ser żółty i buraki. Ponownie smarujemy majonezem. Wierzch sałatki posypujemy słonecznikiem i szczypiorkiem. Nie używałam soli i pieprzu do sałatki. Jeżeli uważacie, że jest potrzeba, można warstwy sałatki posolić lub popieprzyć. Sałatkę generał przed podaniem schładzamy w lodówce, najlepiej 2 - 3 godz.
Zapraszam do obejrzenia filmiku z przepisem krok po kroku
Smacznego!
Spodobał Ci się ten przepis? Bądź na bieżąco!
buraki jajka marchewka sałatka generał sałatka z burakami sałatka z tuńczykiem sałatki sałatki świąteczne ser żółty tuńczyk