Sałatka królewska - najlepsza wśród sałatek na każdej imprezie

Kiedy tylko przygotuję sałatkę królewską na imprezę to robi furorę. Każdy się nią zajada ze smakiem i chętnie sięga po dokładkę. Sałatkę robi się dość szybko z prostych i łatwo dostępnych składników. Podana w salaterce warstwowo efektownie prezentuje się na stole. Jeżeli chcielibyście spróbować innych sałatek z tuńczykiem to polecam Wam przepis na sałatkę portową i sałatkę mimoza


Salaterka o średnicy 20 cm i wysokości 7 cm
Składniki:
  • słoik selera konserwowego (340 g)
  • puszka kukurydzy konserwowej (330 g)
  • puszka czerwonej fasoli (440 g)
  • puszka tuńczyka w sosie własnym (195 g)
  • 4 plastry ananasa z puszki
  • kawałek białej części pora (około 10 cm)
  • 2 ugotowane marchewki
  • 5 ugotowanych jajek
  • 7 łyżek majonezu
  • opcjonalnie sól i pieprz do smaku


Sałatkę królewską przygotowałam w okrągłej salaterce o średnicy 20 cm i wysokości 7 cm. Do sałatki idzie dość sporo majonezu, ale nie polecam oszczędzać, aby sałatka nie wyszła za sucha. Poszczególne warstwy sałatki możecie doprawić solą lub pieprzem. Ja tego nie robię, ponieważ użyte składniki nadają wystarczająco smaku sałatce. Sałatkę przed podaniem polecam schłodzić w lodówce przez około 2 - 3 godz. Smaki się w tym czasie przegryzą.


Przygotowanie:

Selera konserwowego odsączamy na sitku, można go trochę odcisnąć, aby w sałatce nie puścił wody. Kukurydzę i plastry ananasa odsączamy z zalewy. Czerwoną fasolę odsączamy z zalewy, można ją przepłukać wodą. Ananasa kroimy w kostkę. Pora kroimy w krążki. Marchewki ścieramy na tarce o grubych oczkach. Z jajek oddzielamy białka od żółtek. Białka ścieramy na tarce o grubych oczkach. Tuńczyka odsączmy z zalewy i rozdrabniamy widelcem.


W salaterce układamy warstwy: seler konserwowy, kukurydza i tuńczyk. Wykładamy ananasa, smarujemy majonezem i dajemy marchewkę.


Kolejne warstwy to por i czerwona fasola. Smarujemy majonezem i dajemy białka jajek. Na górę ścieramy żółtka na tarce o drobnych oczkach. Nie używam soli i pieprzu do sałatki. Jeżeli uważacie, że jest potrzeba, można warstwy sałatki posolić lub popieprzyć, jednak wg mnie wystarczająco smaku nadają poszczególne składniki. Sałatkę królewską przed podaniem schładzamy w lodówce, najlepiej 2 - 3 godz.


Zapraszam do obejrzenia filmiku z przepisem krok po kroku

Smacznego!

Spodobał Ci się ten przepis? Bądź na bieżąco!