Likier kawowy to znakomity, słodki trunek dla niespodziewanych gości. Kiedy zjawią się u Was goście, a nie macie ich czym poczęstować to warto sięgnąć po ten przepis. Likier kawowy robi się błyskawicznie i można go pić od razu po przygotowaniu. Taki likier znakomicie sprawdzi się na babskie wieczory, imprezy ze znajomymi czy dla umilenia wieczoru. Jeżeli jeszcze nie próbowaliście likieru kawowego to warto go zrobić. Polecam Wam też inne przepisy na słodkie trunki: likier z Kinder czekoladek, domowy Baileys, Nutellówkę czy likier z mandarynek
Składniki:
- 1 puszka mleka skondensowanego słodzonego (530 g)
- 4 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
- 120 ml gorącej wody
- 250 - 300 ml wódki 40%
Z podanych składników wyszło mi około 750 ml likieru kawowego. Do likieru polecam użyć swoją ulubioną kawę rozpuszczalną. Ilość dodanego alkoholu zależy od preferencji smakowych. Musicie określić sami jak bardzo alkoholowy wolicie trunek. Najlepiej na początek wlać 250 ml wódki i spróbować, jeżeli likier okaże się za słaby to dolewamy więcej alkoholu.
Kawę rozpuszczamy w gorącej wodzie i odstawiamy do wystygnięcia. Do mleka skondensowanego wlewamy kawę i wódkę. Energicznie mieszamy do połączenia, można użyć miksera.
Likier przelewamy do butelek. Alkohol jest gotowy do picia od razu po zrobieniu. Przechowujemy w lodówce. Przed podaniem butelką z likierem należy potrząsnąć. Pamiętajmy likier to trunek tylko dla dorosłych! Więcej ciekawych przepisów na słodkie alkohole, likiery i nalewki znajdziecie tutaj.
Zapraszam do obejrzenia filmiku z przepisem krok po kroku
Smacznego!