Schab w sosie własnym to najlepszy obiad w wykonaniu Męża. Wszyscy zachwycają się kiedy zrobi w ten sposób mięso. Schab w sosie własnym to mało wymagające danie, trzeba tylko mieć cierpliwość😎 bo gotuje się dość długo, ale warto czekać. Schab w sosie własnym znakomicie sprawdzi się na różnego rodzaju uroczystości, niedzielny obiad i w ciągu tygodnia
- 1 kg schabu
- 2 cebule
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżeczki majeranku
- 1/2 łyżeczki słodkiej papryki
- około 1/2 łyżeczki soli
- pieprz do smaku
- 2 łyżki oleju
- 1 łyżka smalcu
- gałązka świeżego lubczyku
- około 300 ml wody
- 2 liście laurowe
- kilka kulek ziela angielskiego
- 1 - 2 łyżki mąki pszennej
Schab kroimy na plastry o grubości około 1 cm. Cebule kroimy w kostkę, a czosnek drobno siekamy. W misce mieszamy majeranek, paprykę słodką, sól, pieprz i olej. Dodajemy czosnek, cebule i mięso. Mieszamy. Na rozgrzanym smalcu obsmażamy z obu stron plastry schabu. Na koniec dajemy cebule, jeżeli została w misce po mięsie.
Schab podlewamy około 300 ml wody. Dodajemy posiekany lubczyk, ziele angielskie i liście laurowe. Przykrywamy. Schab dusimy na niedużym ogniu do miękkości. Od czasu do czasu mięso obracamy i w razie potrzeby dolewamy wodę. Schab gotowałam około 2 godziny. Długość duszenia mięsa zależy od grubości pokrojonych plastrów.
Następnie plastry schabu wyjmujemy na talerz, a sos zagęszczamy mąką rozmieszaną w niewielkiej ilości wody. Ponownie wkładamy plastry schabu i gotujemy jeszcze około 5 minut. W razie potrzeby doprawiamy solą i pieprzem. Gotowy schab w sosie podajemy z ryżem, ziemniakami lub kaszą i ulubioną surówką.
Zapraszam do obejrzenia filmiku z przepisem krok po kroku
Smacznego!
Spodobał Ci się ten przepis? Bądź na bieżąco!
niedzielny obiad obiad schab schab gotowany schab na obiad schab w sosie schab w sosie włsnym