Na śniadanie czy kolację bardzo lubimy zajadać różnego rodzaju pasty. Takie smarowidła ze świeżym pieczywem są najlepsze. Jedną z naszych ulubionych past kanapkowych jest pasta jajeczna z pieczarkami. Często gości u nas na stole. Z takim smarowidłem pieczywo nigdy się nie nudzi, a domownicy nie narzekają, że ciągle jedzą kanapki z serem i szynką. Jeżeli jeszcze nie próbowaliście takiej pasty, to koniecznie ją zróbcie, a każdy zje śniadanie i kolację ze smakiem
- 4 ugotowane jajka
- 250 g pieczarek
- 1 cebula
- 1 łyżka masła
- pęczek szczypiorku
- 1 łyżka majonezu
- 1 łyżka śmietany 12% lub 18%
- sól i pieprz do smaku
Pieczarki ścieramy na tarce o grubych oczkach. Cebule drobno kroimy. Na maśle podsmażamy pieczarki i cebulę, doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Pieczarki smażymy, aż odparuje woda i odstawiamy do wystygnięcia. Jajka i szczypiorek drobno kroimy. Do jajek dodajemy zimne pieczarki, szczypiorek, majonez i śmietanę. Mieszamy. W razie potrzeby pastę doprawiamy solą i pieprzem. Smarowidło podajemy z ulubionym pieczywem. Kanapki z pastą możemy posypać szczypiorkiem.
Zapraszam do obejrzenia filmiku z przepisem krok po kroku
Smacznego!
Spodobał Ci się ten przepis? Bądź na bieżąco!
pasta pasta jajeczna pasta kanapkowa pasta na kanapki pasta z pieczrkami przekąski smarowidło smarowidło na kanapki śniadanie i kolacja
Wygląda bardzo apetycznie 😋na pewno spróbuję 🤤
OdpowiedzUsuń