Ciasto euforia jest jednym z naszych ulubionych świątecznych wypieków. To ciasto z typu tych obowiązkowych. W naszym domu to ciasto jest przygotowane typowo na święta i każdy czeka, aż będzie mógł zjeść kawałek. Ciasto euforia zachwyca nie tylko domowników ale i gości
Składniki:
ciasto biszkoptowe:
- 6 jajek w temp. pokojowej
- 180 g drobnego cukru do wypieków
- 200 g mąki pszennej
- 30 g kakao gorzkiego
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 80 ml oleju
- 1 łyżeczka kawy mielonej + 120 ml wrzątku
- 130 g masła w temp. pokojowej
- 90 g drobnego cukru do wypieków
- 4 jajka w temp. pokojowej
- 200 g maku mielonego, suchego
- 100 g posiekanych orzechów włoskich
- 200 g gorzkiej czekolady
- 50 g mlecznej czekolady
- 200 ml śmietanki 30%
- 250 g masła w temp. pokojowej
- 300 g masy kajmakowej
- 120 ml przegotowanej, ostygniętej wody
- 120 ml amaretto
- 150 g mlecznej czekolady
- 2 łyżki kakao gorzkiego
- 200ml śmietanki kremówki 30%
- 180g masy kajmakowej
Ciasto przygotowałam w formie o wymiarach 25x36 cm. Składniki użyte do ciasta powinny być w temperaturze pokojowej. Jajka i masło wyjmujemy wcześniej z lodówki, aby się ogrzały. Do przygotowania ciasta biszkoptowego użyłam kawy mielonej, jeżeli wolicie możecie zamienić ją na kawę rozpuszczalną. Do masy polecam użyć dobrej jakości czekoladę gorzką i mleczną. Użyłam czekoladę gorzką o zawartości kakao 70%. Ciasto nasączyłam wodą wymieszaną z amaretto, jeżeli chcecie pominąć alkohol możecie ciasto nasączyć herbatą, wodą z cytryną lub wodą z aromatem np. migdałowym. Ciasto biszkoptowe i makowe możecie upiec wcześniej, dzień przed składaniem całego ciasta. Ciasto najlepiej podawać jak ogrzeje się do temp. pokojowej, a nie wyciągnięte prosto z lodówki. Wtedy masa jest smaczniejsza, bardziej kremowa.
Zaczynamy od upieczenia ciasta biszkoptowego. Kawę zaparzamy w 120 ml wrzątku i odstawiamy do wystygnięcia. Białka oddzielamy od żółtek. Białka ubijamy na sztywną pianę. Miksując patiami wsypujemy cukier, a następnie dodajemy po 1 żółtku. Do masy jajecznej wlewamy olej i mieszamy łyżką lub szpatułką. Następnie wlewamy ostygniętą, odsączoną z fusów kawę i ponownie mieszamy łyżką. Bezpośrednio do masy przesiewamy mąkę, proszek do pieczenia i kakao. Delikatnie mieszamy. Spód blaszki wykładamy papierem do pieczenia. Przekładamy ciasto i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 175 st. C. Ciasto pieczemy z funkcją piekarnika góra - dół przez około 40 min. Po tym czasie ciasto wyjmujemy z piekarnika i pozostawiamy do przestygnięcia w formie. Następnie nożem okrajamy ciasto przy brzegu blachy i wyjmujemy. Z zimnego ciasta odkrawamy wierzchnią skórkę, można ją delikatnie "zdrapać" nożem. Ciasto kroimy na dwa blaty.
Następnie przygotowujemy ciasto makowe. Do miski przekładamy masło i wsypujemy cukier. Ucieramy na jasną, puszystą masę. Dodajemy po 1 jajku i miksujemy. Masa maślano - jajeczna może się zwarzyć, jednak to nie wpłynie na efekt końcowy. Do ciasta wsypujemy mak i miksujemy. Na koniec dodajemy orzechy i mieszamy krótko mikserem lub łyżką. Spód blaszki wykładamy papierem do pieczenia i przekładamy masę makową. Ciasto wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 st. C. Ciasto pieczemy z funkcją piekarnika góra - dół przez około 30 min. Po tym czasie ciasto wyjmujemy z piekarnika i nożem okrajamy boki ciasta przy brzegu formy. Ostrożnie wyjmujemy i pozostawiamy do wystygnięcia.
W tym czasie przygotowujemy masę. Śmietankę zagotowujmy i zdejmujemy z palnika. Do gorącej śmietanki wrzucamy połamaną na kawałki gorzką i mleczną czekoladę. Mieszamy do rozpuszczenia i odstawiamy do wystygnięcia. Miękkie masło ucieramy na jasną masę. Następnie dodajemy połowę masy kajmakowej miksujemy do połączenia i dodajemy resztę masy. Ponownie krótko miksujemy. Do masy dodajemy połowę zimnej masy czekoladowej i miksujemy do połączenia. Następnie dodajemy resztę masy czekoladowej i krótko miksujemy.
Składamy ciasto. Dolny blat ciasta biszkoptowego nasączamy wodą wymieszaną z amaretto i wykładamy połowę masy. Przykrywamy ciastem makowym i je nasączamy. Ciasto makowe polecam dobrze nasączyć, ponieważ ta warstwa jest dość sucha. Następnie wykładamy resztę masy i przykrywamy drugim blatem ciasta biszkoptowego. Nasączamy.
Do rondelka wlewamy śmietankę, zagotowujemy. Wyłączamy palnik, dodajemy kakao, połamaną czekoladę i masę kajmakową. Energicznie mieszamy, aż polewa będzie jednolita, w razie potrzeby można dodatkowo podgrzać. Ciasto polewamy polewą czekoladową. Ciasto wstawiamy do lodówki, najlepiej na kilka godzin, aby smaki się przegryzły. Przed podaniem polecam ciasto wyjąć wcześniej z lodówki, aby się ogrzało do temp. pokojowej. Ciasto lepiej smakuje, a masa jest delikatna i bardziej kremowa.
Zapraszam do obejrzenia filmiku z przepisem krok po kroku
Smacznego!
Spodobał Ci się ten przepis? Bądź na bieżąco!
Boże Narodzenie ciasta ciasto czekoladowe ciasto czekoladowo makowe ciasto euforia ciasto na Boże Narodzenie ciasto na święta ciasto z makiem
super
OdpowiedzUsuńMyślę, że to ciasto nie tylko nada się na święta, ale także i na urodziny. Moja córka za niedługo kończy 10 lat i zamierzam zrobić jej niewielkie przyjęcie. Z pewnością wykorzystam Twój przepis na tę okazję. Oprócz tego zamierzam kupić jej zestaw lego na prezent.
OdpowiedzUsuń