Przepis na sałatkę już wielokrotnie został sprawdzony na gościach i za każdym razem zdał egzamin. Goście chętnie się nią częstują.
Składniki:
- 6 ugotowanych jajek
- 200 g sera żółtego
- 3 ugotowane marchewki
- 1 czerwona papryka
- 2 puszki fileta z makreli w oleju (po 170 g)
- pęczek szczypiorku
- 3 ząbki czosnku
- 4 - 6 dużych łyżek majonezu
- opcjonalnie sól i pieprz do smaku
Sałatkę przygotowałam w misce o średnicy 20 cm i wysokości 7 cm. Do sałatki użyłam fileta z makreli w oleju, jeżeli nie przepadacie za taką rybą możecie zamienić ją na tuńczyka w sosie własnym czy zwykłą wędzoną makrelę (uwaga na ości). Sałatka najlepiej smakuje jak postoi trochę w lodówce i smaki się przegryzą. Sałatkę można przygotować nawet dzień przed podaniem.
Białka oddzielamy od żółtek. Białka ścieramy na tarce o grubych oczkach. Ząbki czosnku obieramy. Do żółtek przeciskamy przez praskę czosnek i dodajemy 2 łyżki majonezu. Mieszamy. Ser żółty ścieramy na tarce o grubych oczkach. Paprykę oczyszczamy z nasion i kroimy w małą kostkę. Filety z makreli odsączamy z zalewy i rozdrabniamy widelcem. Szczypiorek siekamy. Marchewki kroimy w małą kostkę.
Na spodzie salaterki rozkładamy ser i smarujemy pastą z żółtek. Wykładamy paprykę. Następnie dajemy makrelę i szczypiorek. Smarujemy majonezem. Wykładamy marchewkę, ponownie smarujemy majonezem. Na wierzch wykładamy białka. Sałatkę schładzamy, aby smaki się przegryzły. Podajemy z ulubionym, świeżym pieczywem.
Zapraszam do obejrzenia filmiku z przepisem krok po kroku
Smacznego!
Spodobał Ci się ten przepis? Bądź na bieżąco!
sałatka na święta sałatka śnieżka sałatka warstwowa sałatka z makrelą sałatki
Właśnie niedawno skończyłam przygotowywać tę sałatkę i bardzo mi ona smakuje. Wiadomo, do jutra się musi "przegryźć" i pewnie będzie w smaku jeszcze lepsza. Oby smakowała moim gościom. Jak ocenią ją pozytywnie, to może za rok znowu zagości na naszym wigilijnym stole. Dziękuję za ten przepis!
OdpowiedzUsuń