Sałatka Śnieżne zaspy pojawia się u nas w ostatnim czasie na niemal każdym spotkaniu rodzinnym i ze znajomymi. Jest tak smaczna, że ciężko się oprzeć przed kolejną dokładką. Ta sałaka jest pewniakiem wśród przekąsek na stole. Goście się nią zachwycają dlatego obowiązkowo zrobię ją na Święta
Składniki:
- 4 ugotowane ziemniaki
- 1 cebula
- 2 puszki tuńczyka w sosie własnym (po 170 g)
- 250 g sera żółtego
- słoik marynowanych pieczarek (280 g)
- 4 - 6 łyżek majonezu
- sól i pieprz do smaku
Sałatkę przygotowałam w mice o średnicy 20 cm i wysokości 7 cm. Do przygotowania sałatki możecie ugotować ziemniaki lub wykorzystać te, które zostały Wam po obiedzie i nie macie pomysłu jak je wykorzystać. Sałatkę z powodzeniem możecie przygotować dzień przed podaniem.
Przygotowanie:
Ugotowane, zimne ziemniaki ścieramy na tarce o grubych oczkach. Cebulę kroimy w drobną kostkę. Tuńczyka odsączamy z zalewy i rozdrabniamy widelcem. Pieczarki odsączamy z zalewy i kroimy w kostkę. Ser żółty ścieramy na tarce o grubych oczkach. Na spód salaterki dajemy ziemniaki. Solimy i pieprzymy do smaku, smarujemy majonezem. Następnie wykładamy połowę tuńczyka, dajemy cebulę i wykładamy resztę tuńczyka.
Ponownie smarujemy majonezem. Dajemy pieczarki, smarujemy majonezem i na wierzch dajemy ser żółty. Sałatkę wstawiamy do lodówki na 2 - 3 godz., aby smaki się połączyły. Sałatkę można przygotować nawet dzień wcześniej.
Zapraszam do obejrzenia filmiku z przepisem krok po kroku
Smacznego!
Spodobał Ci się ten przepis? Bądź na bieżąco!
sałatka śnieżne zaspy sałatka z tuńczykiem sałatki sałatki świąteczne
Takie zaspy mi nie straszne :)
OdpowiedzUsuńSmakowita sałatka i ta serowa pierzynka. :)
OdpowiedzUsuń