Świąteczna karkówka - pyszna i bardzo prosta w przygotowaniu

Przepis na taką karkówkę w naszej rodzinie jest od lat. Przeważnie przygotowuje je Tata, jest specjalistą w tego typu daniach. Mięso z warzywami to rewelacyjny pomysł na świąteczny obiad. Takie danie nie wymaga dużo pracy, a smakuje wyśmienicie. Jeżeli jeszcze nie macie pomysłu co podać na świąteczny obiad, to tak przyrządzona karkówka będzie strzałem w 10 😎 Karkówka z warzywami z tego przepisu sprawdzi się również na obiad w niedziele jak i w ciągu tygodnia


Wielkość naczynia żaroodpornego: 30x20x8 cm
Składniki:
  • około 1 kg karkówki w plastrach
  • około 1/2 łyżeczki pieprzu ziołowego
  • około 1/3 łyżeczki słodkiej papryki
  • 1 marchewka
  • 1 pietruszka
  • kawałek selera
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 400 g pieczarek
  • sól i pieprz czarny mielony do smaku


Karkówkę z warzywami przygotowałam w naczyniu żaroodpornym o wielkości 30x20x8 cm. Karkówkę możecie podać z kaszą czy ziemniakami. U nas domownicy lubią ją zajadać nawet ze świeżym pieczywem.


Przygotowanie:

Do plastrów karkówki dodajemy przyprawy: pieprz ziołowy, słodką paprykę, sól i pieprz mielony. Mieszamy, tak aby plastry karkówki były w przyprawach. Mięso odstawiamy na około 20 min. W tym czasie przygotowujemy warzywa. Marchewkę, pietruszkę i selera obieramy i kroimy w większą kostkę. Czosnek kroimy w plasterki, cebulę w kostkę, a pieczarki w półplasterki. Do naczynia żaroodpornego dajemy przygotowane warzywa. Solimy i pieprzymy do smaku. Warzywa mieszamy i równomiernie rozkładamy w naczyniu. Na wierzchu warzyw układamy plastry mięsa.


Naczynie żaroodporne przykrywamy. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 st. z funkcją góra - dół i pieczemy około 70 minut. Po tym czasie mięso odkrywamy, podlewamy powstałym sosem i ponownie wstawiamy do piekarnika na około 30 min. W tym czasie mięso często podlewamy sosem, aby nie wyszło suche, można je również zanurzyć lekko przyciskając. Kiedy poziom wypieczenia karkówki nam odpowiada, wyłączamy piekarnik.


Zapraszam do obejrzenia filmiku z przepisem krok po kroku

Smacznego!

Spodobał Ci się ten przepis? Bądź na bieżąco!

2 komentarze:

  1. Kupiłam dzisiaj na promocji karkówkę i chciałabym przygotować z niej coś nowego, co jeszcze nie gościło w mojej kuchni. Bardzo mi się ten przepis podoba. Wykonanie danie wygląda apetycznie. Myślę, że już wiem, co dzisiaj podam na obiad mojej rodzinie! Dziękuję za inspirację :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ja tak piekę w rękawie to się nie wysusza smacznego

    OdpowiedzUsuń