Jednogarnkowy obiad z makaronem - pożywny, idealny kiedy ogranicza nas budżet

Smacznie, tanio i z jednego garnka takie przepisy uwielbia chyba każdy. Mój Mąż jest mistrzem w przygotowywaniu tego typu dań, chyba dlatego, że lubi dobrze zjeść, a przy tym się nie napracować. Zawsze kiedy gotuje obiad zrobi to ekspresowo i wszyscy domownicy zajadają się przygotowaną potrawą


Składniki:
  • 400 g mięsa mielonego wołowego
  • 1 cebula
  • 2 duże ząbki czosnku
  • 1 marchewka
  • puszka pomidorów krojonych lub pulpy pomidorowej (400 g)
  • 250 g suchego makaronu świderki lub innego
  • 1/2 łyżeczki słodkiej papryki
  • sól i pieprz czarny mielony do smaku
  • 1 łyżeczka suszonego oregano
  • 1 liść laurowy
  • 3-4 kulki ziela angielskiego
  • olej do smażenia
  • 1 litr wody
  • 1 łyżeczka koncentratu pomidorowego
  • 1 garść tartego sera cheddar
  • 1 garść tartego sera mozzarella
  • 1 - 2 łyżki posiekanej natki pietruszki




Przygotowanie:
Cebulę kroimy w kostkę, czosnek siekamy, a marchewkę ścieramy na tarce o grubych oczkach. Na rozgrzaną patelnię z niewielką ilością oleju wrzucamy cebulę, czosnek i marchewkę. Solimy i podsmażamy. Następnie dodajemy przyprawy: słodką paprykę, pieprz do smaku, suszone oregano, liścia laurowego i ziele angielski oraz mięso. Całość smażymy. Do podsmażonego mięsa dodajemy pomidory z puszki i wodę. Całość zagotowujemy.


Wsypujemy makaron i gotujemy, aż makaron zmięknie. Pod koniec gotowania dodajemy koncentrat pomidorowy, doprawiamy solą i pieprzem do smaku.


Makaron posypujemy serem cheddar i mozzarellą. Przykrywamy i gotujemy na małym ogniu do rozpuszczenia sera. Gotową potrawę posypujemy natką pietruszki i podajemy.


Zapraszam do obejrzenia filmiku z przepisem krok po kroku

Smacznego!

Spodobał Ci się ten przepis? Bądź na bieżąco!

2 komentarze:

  1. Uwielbiam wszystkie przepisy na obiady jednogarnkowe! To dla mnie totalne wybawienie, ponieważ często nie mam czasu, by przygotować coś bardziej wymagającego. Wypróbowałam ten przepis - obiad wyszedł mega :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Nice post thank you Alex

    OdpowiedzUsuń