Zapiekanki caprese to znakomity pomysł na pyszne zapiekanki inne niż te tradycyjne z pieczarkami. Takie zapiekanki znakomicie sprawdzają się na śniadanie, kolację czy przekąskę w ciągu dnia. Z powodzeniem można je podać jako ciepła przekąska na różnych imprezach
- 2 długie bagietki
- 4 kulki mozzarelli
- 4 - 5 pomidorów
- liście świeżej bazylii
- suszone oregano
- sól do smaku
- kilka łyżek oliwy z oliwek
- 1/2 łyżeczki czosnku suszonego
Bagietki kroimy na 3 części i przekrajamy każdy kawałek wzdłuż na pół. Oliwę mieszamy z czosnkiem. Pomidory i mozzarellę kroimy w plastry. Bagietki układamy na blaszce do pieczenia i delikatnie smarujemy oliwą, najlepiej przy pomocy pędzelka. Następnie na bagietkach na zmianę układamy plasterek mozzarelli, bazylię i plasterek pomidora. Zapiekanki posypujemy oregano i solą do smaku.
Tak przygotowane zapiekanki wstawiamy do piekarnika nagrzanego do w 200 st. C z funkcją piekarnika góra - dół i pieczemy około 10 minut.
Zapraszam do obejrzenia filmiku z przepisem krok po kroku
Smacznego!
Odkąd pamiętam uwielbiam zapiekanki! Jest to mój ulubiony fast-food na wszelkich wyjazdach. A przecież tak łatwo jest je zrobić samemu! Dzięki za inspirację, już wiem, co będę jadła dzisiaj na kolację.
OdpowiedzUsuń