Pyszne niewymagające danie, którym naje się cała rodzina. Cygański garnek to pożywny obiad, który często gości na naszym stole. Najbardziej lubimy go zajadać ze świeżym pieczywem lub ziemniakami
- około 800 g łopatki wieprzowej
- 3 cebule
- 3 ząbki czosnku
- 1 kg pomidorów
- 3 papryki (żółta, czerwona, zielona)
- 500 g pieczarek
- 1 łyżeczka słodkiej papryki
- 2 łyżeczki majeranku
- sól i pieprz do smaku
- 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego
- olej do smażenia
- około 1 szklanka wody
Mięso z łopatki kroimy w kostkę. Dodajemy słodką paprykę, majeranek, sól i pieprz. Mieszamy. Mięso podsmażamy na patelni z niewielką ilością oleju. Kiedy mięso się lekko przysmaży dodajemy posiekany czosnek i pokrojoną w kostkę cebulę. Smażymy, aż cebula zmięknie. Mięso przekładamy do dużego garnka i dodajemy obrane i pokrojone w kostkę pomidory. Gotujemy pod przykryciem do rozpadnięcia pomidorów. Następnie dodajemy pieczarki pokrojone w plasterki. Gotujemy, aż mięso zmięknie.
Kiedy mięso będzie w sam raz dodajemy pokrojone w kostkę papryki. Całość gotujemy kilka minut, do miękkości papryki. Na koniec dodajemy koncentrat pomidorowy, dolewamy wodę i doprawiamy do smaku.
Zapraszam do obejrzenia filmiku z przepisem krok po kroku
Smacznego!
Pyszne ! Pominęłam tylko sól. Nawet moja 2 letnia córka zajadała się ze smakiem a zwykle nie chce jeść warzyw.
OdpowiedzUsuńGotuję bigos od kilku lat taki, tylko na koniec dodaję śmietanę. Jest jeszcze lepszy
OdpowiedzUsuń