Nie ma nic lepszego do obiadu niż domowe surówki. Często przygotowuję surówki właśnie w takim zestawieniu i nigdy nie zawodzą. Tak przygotowane surówki nadają się do różnego rodzaju obiadów, można je podać na co dzień, jak i na uroczysty obiad
Składniki:
- 1 duży seler
- 2 - 3 łyżki majonezu
- 1 łyżka soku z cytryny
- 1 łyżka miodu naturalnego (u mnie wielkokwiatowy)
- pieprz grubo mielony do smaku
Składniki:
- 1/2 główki małej kapusty czerwonej
- 2 gruszki
- około 10 cm pora
- 2 - 3 łyżki majonezu
- 1 łyżka soku z cytryny
- pieprz grubo mielony do smaku
Przygotowanie:
Surówka z selera
Selera ścieramy na grubych oczkach. dodajemy sok z cytryny, miód, majonez i pieprz. Mieszamy.
Surówka z czerwonej kapusty
Kapustę dobro szatkujemy, gruszki ścieramy na grubych oczkach. Pora kroimy w półplasterki. Do przygotowanych składników dodajemy sok z cytryny, majonez i pieprz. Mieszamy.
Na połowę półmiska wykładamy surówkę z selera, a na drugą część wykładamy surówkę z czerwonej kapusty. Przed podaniem surówki można schłodzić w lodówce.
Zapraszam do obejrzenia filmiku z przepisem krok po kroku
Smacznego!
Spodobał Ci się ten przepis? Bądź na bieżąco!
czerwona kapusta sałatki seler surówka surówka 2 smaki surówka obiadowa surówka z kapusty surówka z selera