Od kiedy przygotowuję w ten sposób wędlinę to domownicy kupnej nie chcą jeść. Mięso tak przegotowane jest soczyste, miękkie i nie ciągnie się. Przygotowanie zajmuje zaledwie kilkanaście minut i można cieszyć się znakomitą domową wędliną. Tak przygotowane mięso to obowiązkowa pozycja na świątecznym stole. Polecam Wam wypróbować też przepis na schab 10 minutowy, wychodzi rewelacyjny jak karkówka
- 1 kg karkówki wieprzowej w kawałku
- 2 l wody
- 4 łyżki soli
- 2 liście laurowe
- kilka kulek ziela angielskie
- 1 główka czosnku
- 2 łyżki majonezu
- 1 łyżka musztardy
- 1 łyżeczka pieprzu ziarnistego
- 1 łyżeczka ostrej papryki
Do garnka wkładamy mięso, dodajemy sól, liście laurowe, ziele angielskie, pieprz, paprykę ostrą, majonez, musztardę i czosnek przeciśnięty przez praskę. Zalewamy wodą. Całość doprowadzamy do wrzenia i gotujemy przez 8 minut. Następnie zdejmujemy z gazu i odstawiamy mięso z zalewą do wystygnięci na minimum 6 godz.
Po tym czasie ponownie całość doprowadzamy do wrzenia i gotujemy 8 minut. Całość ponownie odstawiamy do wystygnięcia na minimum 6 godz. Moje mięso w zalewie stało całą noc. Po tym czasie karkówkę wyjmujemy z zalewy i osuszamy ręcznikiem papierowym. Karkówkę podajemy pokrojoną w plasterki tak jak wędlinę.
Zapraszam do obejrzenia filmiku z przepisem krok po kroku
Smacznego!
Spodobał Ci się ten przepis? Bądź na bieżąco!
domowa wędlina karkówka 2 razy po 8 minut karkówka w 10 minut przekąski wędlina wędlina na wielkanoc Wielkanoc
Robiłam już i robię . .
OdpowiedzUsuńpolecam jest smaczna z karkówki..schabu
jak również z piersi z drobiu . .
A jak długo gotujemy 3kg karkówkę
UsuńGotowałam w taki sposób schab i wyszedł mi suchy.
OdpowiedzUsuń