Karkówka 2 razy po 8 minut - domowa wędlina

Od kiedy przygotowuję w ten sposób wędlinę to domownicy kupnej nie chcą jeść. Mięso tak przegotowane jest soczyste, miękkie i nie ciągnie się. Przygotowanie zajmuje zaledwie kilkanaście minut i można cieszyć się znakomitą domową wędliną. Tak przygotowane mięso to obowiązkowa pozycja na świątecznym stole. Polecam Wam wypróbować też przepis na schab 10 minutowy, wychodzi rewelacyjny jak karkówka


Składniki:
  • 1 kg karkówki wieprzowej w kawałku
  • 2 l wody
  • 4 łyżki soli
  • 2 liście laurowe
  • kilka kulek ziela angielskie
  • 1 główka czosnku
  • 2 łyżki majonezu
  • 1 łyżka musztardy
  • 1 łyżeczka pieprzu ziarnistego
  • 1 łyżeczka ostrej papryki




Przygotowanie:
Do garnka wkładamy mięso, dodajemy sól, liście laurowe, ziele angielskie, pieprz, paprykę ostrą, majonez, musztardę i czosnek przeciśnięty przez praskę. Zalewamy wodą. Całość doprowadzamy do wrzenia i gotujemy przez 8 minut. Następnie zdejmujemy z gazu i odstawiamy mięso z zalewą do wystygnięci na minimum 6 godz.


Po tym czasie ponownie całość doprowadzamy do wrzenia i gotujemy 8 minut. Całość ponownie odstawiamy do wystygnięcia na minimum 6 godz. Moje mięso w zalewie stało całą noc. Po tym czasie karkówkę wyjmujemy z zalewy i osuszamy ręcznikiem papierowym. Karkówkę podajemy pokrojoną w plasterki tak jak wędlinę.


Zapraszam do obejrzenia filmiku z przepisem krok po kroku

Smacznego!

Spodobał Ci się ten przepis? Bądź na bieżąco!

3 komentarze:

  1. Robiłam już i robię . .
    polecam jest smaczna z karkówki..schabu
    jak również z piersi z drobiu . .

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. A jak długo gotujemy 3kg karkówkę

      Usuń
  2. Gotowałam w taki sposób schab i wyszedł mi suchy.

    OdpowiedzUsuń