Kolejny pomysł na znakomite jajka w sosie, które sprawdzą się w Wielkanoc. Wystarczą proste składniki i chwila pracy. Przygotowuje się je naprawdę ekspresowo. Jajka w sosie chrzanowym można podać na zimno i na ciepło. My lubimy je zajadać na ciepło ze świeżym pieczywem lub na obiad jako dodatek do ziemniaków
- 8 ugotowanych jajek
- 50 g masła
- 1 cebula
- 1 łyżka mąki pszennej z górką
- około 500 ml mleka
- 4 - 5 łyżeczek chrzanu tartego
- sól i pieprz do smaku
- koperek do posypania
Na patelni rozgrzewamy masło i dajemy pokrojoną w drobną kostkę cebulę. Szklimy. Następnie wsypujemy mąkę i mieszamy. Cały czas mieszając najlepiej trzepaczką wlewamy mleko. Mleka wlewamy tyle, aż uzyskamy sos o odpowiedniej dla nas konsystencji. Na koniec dodajemy chrzan, doprawiamy solą i pieprzem do smaku.
Na półmisku układamy połówki jajek, polewamy sosem i posypujemy posiekanym koperkiem. Tak przygotowane jajka możemy podawać na zimno lub na ciepło. Nam najbardziej smakują zajadane na ciepło.
Zapraszam do obejrzenia filmiku z przepisem krok po kroku
Smacznego!
Spodobał Ci się ten przepis? Bądź na bieżąco!
jajka jajka na wielkanoc jajka w sosie jajka w sosie chrzanowym Wielkanoc