Rewelacyjne jajka w sosie chrzanowym

Kolejny pomysł na znakomite jajka w sosie, które sprawdzą się w Wielkanoc. Wystarczą proste składniki i chwila pracy. Przygotowuje się je naprawdę ekspresowo. Jajka w sosie chrzanowym można podać na zimno i na ciepło. My lubimy je zajadać na ciepło ze świeżym pieczywem lub na obiad jako dodatek do ziemniaków


Składniki:
  • 8 ugotowanych jajek
  • 50 g masła
  • 1 cebula
  • 1 łyżka mąki pszennej z górką
  • około 500 ml mleka
  • 4 - 5 łyżeczek chrzanu tartego
  • sól i pieprz do smaku
  • koperek do posypania




Przygotowanie:
Na patelni rozgrzewamy masło i dajemy pokrojoną w drobną kostkę cebulę. Szklimy. Następnie wsypujemy mąkę i mieszamy. Cały czas mieszając najlepiej trzepaczką wlewamy mleko. Mleka wlewamy tyle, aż uzyskamy sos o odpowiedniej dla nas konsystencji. Na koniec dodajemy chrzan, doprawiamy solą i pieprzem do smaku.


Na półmisku układamy połówki jajek, polewamy sosem i posypujemy posiekanym koperkiem. Tak przygotowane jajka możemy podawać na zimno lub na ciepło. Nam najbardziej smakują zajadane na ciepło.


Zapraszam do obejrzenia filmiku z przepisem krok po kroku

Smacznego!

Spodobał Ci się ten przepis? Bądź na bieżąco!