Jak Wielkanoc to obowiązkowo musi pojawić się sałatka jajeczna. Dzisiaj mam dla Was przepis na warstwową sałatkę jajeczną z sosami w dwóch smakach. Sałatka smakuje rewelacyjnie i znakomicie prezentuje się na stole. Nie wymaga wielu i wyszukanych składników. Jest bardzo prosta do zrobienia w kilka chwil. Taka sałatka sprawdzi się nie tylko w Święta Wielkanocne ale również na inne uroczystości rodzinne czy ze znajomymi
- 10 ugotowanych jajek
- 200 g szynki gotowanej z indyka
- pęczek szczypiorku
- 2 garście startego sera cheddar
- sól i pieprz do smaku
- 2 łyżki jogurtu greckiego
- 3 łyżki majonezu
Szynkę drobno kroimy i dodajemy 2 łyżki majonezu i 1 łyżkę jogurtu greckiego. Doprawiamy solą i pieprzem. Mieszamy. Szczypiorek drobno kroimy, dodajemy 1 łyżkę majonezu i 1 łyżkę jogurtu greckiego. Doprawiamy solą i pieprzem, mieszamy. Na płaskim, dużym talerzu lub półmisku układamy 3 jajka pokrojone w plasterki i smarujemy połową sosu z szynką. Następnie ponownie układamy 3 jajka pokrojone w plasterki i smarujemy sosem ze szczypiorkiem.
Kolejna warstwa to kolejne 3 jajka pokrojone w plasterki i reszta sosu z szynką. Boki sałatki obsypujemy serem cheddar, a na górę ścieramy jajko no drobnych oczkach.
Zapraszam do obejrzenia filmiku z przepisem krok po kroku
Smacznego!
Spodobał Ci się ten przepis? Bądź na bieżąco!
jajka sałatka jajeczna sałatka wielkanoc sałatka wielkanocna sałatki sałatki świąteczne Wielkanoc