Sałatka jajeczna z dwoma sosami - smakuje obłędnie

Jak Wielkanoc to obowiązkowo musi pojawić się sałatka jajeczna. Dzisiaj mam dla Was przepis na warstwową sałatkę jajeczną z sosami w dwóch smakach. Sałatka smakuje rewelacyjnie i znakomicie prezentuje się na stole. Nie wymaga wielu i wyszukanych składników. Jest bardzo prosta do zrobienia w kilka chwil. Taka sałatka sprawdzi się nie tylko w Święta Wielkanocne ale również na inne uroczystości rodzinne czy ze znajomymi


Składniki:
  • 10 ugotowanych jajek
  • 200 g szynki gotowanej z indyka
  • pęczek szczypiorku
  • 2 garście startego sera cheddar
  • sól i pieprz do smaku
  • 2 łyżki jogurtu greckiego
  • 3 łyżki majonezu




Przygotowanie:
Szynkę drobno kroimy i dodajemy 2 łyżki majonezu i 1 łyżkę jogurtu greckiego. Doprawiamy solą i pieprzem. Mieszamy. Szczypiorek drobno kroimy, dodajemy 1 łyżkę majonezu i 1 łyżkę jogurtu greckiego. Doprawiamy solą i pieprzem, mieszamy. Na płaskim, dużym talerzu lub półmisku układamy 3 jajka pokrojone w plasterki i smarujemy połową sosu z szynką. Następnie ponownie układamy 3 jajka pokrojone w plasterki i smarujemy sosem ze szczypiorkiem.


Kolejna warstwa to kolejne 3 jajka pokrojone w plasterki i reszta sosu z szynką. Boki sałatki obsypujemy serem cheddar, a na górę ścieramy jajko no drobnych oczkach.


Zapraszam do obejrzenia filmiku z przepisem krok po kroku

Smacznego!

Spodobał Ci się ten przepis? Bądź na bieżąco!