Nie ma nic lepszego jak domowa wędlina. Nigdy nie wyszedł mi schab taki miękki i soczysty jak z tego przepisu. Odkąd wypróbowałam przepis na schab 10 minutowy to z innego przepisu nie korzystam. Tak przygotowany schab jest idealny na kanapki, znakomicie sprawdza się w święta podany na półmisku
- 1 kg schabu w kawałku
- 2 l wody
- 4 łyżki soli
- 2 liście laurowe
- kilka kulek ziela angielskie
- 1 główka czosnku
- 2 łyżki majonezu
- 1/2 łyżeczki pieprzu ziarnistego
- 2 łyżki majeranku
Przygotowanie:
Do garnka wlewamy wodę. Dodajemy sól, liście laurowe, ziele angielskie, pieprz, majeranek, majonez i czosnek przeciśnięty przez praskę. Następnie myjemy mięso, usuwamy ewentualne błony i wkładamy do wody z resztą składników. Całość doprowadzamy do wrzenia i gotujemy przez 5 minut. Następnie zdejmujemy z gazu i odstawiamy mięso z zalewą do wystygnięci na minimum 6 godz.
Po tym czasie ponownie całość doprowadzamy do wrzenia i gotujemy 5 minut. Całość ponownie odstawiamy do wystygnięcia na minimum 6 godz. Moje mięso w zalewie stało całą noc. Po tym czasie schab wyjmujemy z zalewy i osuszamy ręcznikiem papierowym. Schab podajemy pokrojony w plasterki tak jak wędlinę.
Zapraszam do obejrzenia filmiku z przepisem krok po kroku
Smacznego!
Spodobał Ci się ten przepis? Bądź na bieżąco!
domowa wędlina przekąski schab w 10 minut schab10 minutowy wędlina wędlina na wielkanoc Wielkanoc
To najlepszy przepis na 10 minutowy schab. Prosty a wędlina zawsze wychodzi pyszna i soczysta.
OdpowiedzUsuńNa 2 litry wody 4 łyżki soli to się schabu nie da zjeść sama sól. Próbowałam potem mosialam schab moczyć w wodzie bo był taki słony że nie dało się jesc
OdpowiedzUsuńWłaśnie zrobiłam z 4 łyzkami soli i nie jest za słony. Proszę nie panikować, najpierw spróbować, potem krytykować.
Usuń4 łyżki soli to jakies nieporozumienie.Aż się boję skorzystać z tego przepisu.
OdpowiedzUsuńPorozumienie, porozumienie. Zrób, a nie przestaniesz się zachwycać.
UsuńIdealna ilość soli😇 Ja dodałam od siebie rozmaryn i płatki chili.
OdpowiedzUsuńDziesięcio minutową a gotuję się trzy razy po pięć minut i te cztery łyżki soli na dwa litry wody to wyjdzie solanka. Coś z tym przepisem nie tak.
OdpowiedzUsuń2 razy się gotuje tak jak w przepisie. Z przepisem jest wszystko ok
UsuńBzdura, ta ilość soli, jest akurat. Oczywiście nie kopiaste łyżki. Robiłam nie raz i jakoś nie musiałam moczyć, cudaczyć, jak pisze poprzedniczka.
UsuńRobiłam ten schab, jest idealny
UsuńNo skoro musisz po swojemu, to gotuj 3 razy. Ja gotuję 2 razy, ilość soli i pozostałych składników zgodnie z przepisem i pychotka wychodzi. Smacznego.
OdpowiedzUsuńCzy można też jeść na ciepło . Np podgrzać sobie na patelni plasterek lub w małej ilości wody poddusić ?
OdpowiedzUsuńNa ciepło nie próbowałam
UsuńJa zrobiłam sos pieczarkowy i włożyłam do niego do podgrzania plastry schabu i dobrze pogrzałam, pycha. A teraz planuję zrobić sos chrzanowy i do niego włożyć plastry schabu.
UsuńCzy może być szynka a nie schab?
OdpowiedzUsuńRobię z tego przepisu od bardzo dawna Schab,karczek,szynkę i wychodzi rewelacyjnie asma
UsuńWitam z tego przepisu robiłam już kilka razy schab karczek boczek szyneczke i jak na jedną porcję soli i przypraw jest ok., ale gotuję więcej mięs to po prostu powielam przyprawy i wszystko smaczne
OdpowiedzUsuńPrzepis bardzo dobry a schab wyśmienity😊
OdpowiedzUsuńRównież skorzystałem z przepisu. Dla mnie przyprawy i cały przepis w punkt... Idealne. Super. Dziekuje
OdpowiedzUsuńZrobiłam zmniejszając ilość soli to był za jałowy a posztym rewelacja na kanapki
OdpowiedzUsuńWłaśnie zrobiłem swój pierwszy schab. Pychotka. Na 75 dkg mięsa dałem 3 łyżki soli, i nie jest za słony. Mógłby być trochę wilgotniejszy. Następnym razem spróbuje schab nastrzyknąć tą wodą . Co wy na to panie?
OdpowiedzUsuń