Szynka z chrzanem w galarecie - wielkanocny rarytas

W naszym domu na wielkanocnym stole nie może zabraknąć zawijanych szyneczek. Obok szyneczek tatarskich, ze słonecznikiem czy szyneczek zawijanych w 3 smakach obowiązkowo muszą pojawić się szyneczki w galarecie. Takie zawijane szynki z chrzanem w galarecie to znakomita przekąska nie tylko na Wielkanoc, ale i na różnego rodzaju uroczystości i imprezy. Goście zawsze chętni zajadają się takimi szyneczkami


Składniki:
  • 20 plastrów szynki np. konserwowej
  • 1 opakowanie serka śmietankowego Almette
  • 3 łyżeczki chrzanu ostrego
  • 2 łyżki śmietany 18%
  • 2 ugotowane jajka
  • około 800 ml rosołu
  • 4 - 5 łyżeczek żelatyny
  • sól i pieprz do smaku
  • 1 pomidor
  • kilka liści sałaty




Przygotowanie:
Do serka ścieramy 1 jajko na drobnych oczkach. Dodajemy śmietanę i chrzan. Mieszamy, w razie potrzeby doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Przygotowaną pastą smarujemy plasterki szynki i zawijamy w roladki. Na półmisku układamy liście sałaty. Na sałacie układamy roladki z szynki, a pomiędzy wkładamy pokrojone w półplasterki jajko i pomidora.


W międzyczasie gorący rosół mieszamy z żelatyną i odstawiamy do wystygnięcia. Roladki zalewamy zimnym, jeszcze płynnym rosołem. Odstawiamy do lodówki do stężenia.


Zapraszam do obejrzenia filmiku z przepisem krok po kroku

Smacznego!

Spodobał Ci się ten przepis? Bądź na bieżąco!