W naszym domu na wielkanocnym stole nie może zabraknąć zawijanych szyneczek. Obok szyneczek tatarskich, ze słonecznikiem czy szyneczek zawijanych w 3 smakach obowiązkowo muszą pojawić się szyneczki w galarecie. Takie zawijane szynki z chrzanem w galarecie to znakomita przekąska nie tylko na Wielkanoc, ale i na różnego rodzaju uroczystości i imprezy. Goście zawsze chętni zajadają się takimi szyneczkami
- 20 plastrów szynki np. konserwowej
- 1 opakowanie serka śmietankowego Almette
- 3 łyżeczki chrzanu ostrego
- 2 łyżki śmietany 18%
- 2 ugotowane jajka
- około 800 ml rosołu
- 4 - 5 łyżeczek żelatyny
- sól i pieprz do smaku
- 1 pomidor
- kilka liści sałaty
Do serka ścieramy 1 jajko na drobnych oczkach. Dodajemy śmietanę i chrzan. Mieszamy, w razie potrzeby doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Przygotowaną pastą smarujemy plasterki szynki i zawijamy w roladki. Na półmisku układamy liście sałaty. Na sałacie układamy roladki z szynki, a pomiędzy wkładamy pokrojone w półplasterki jajko i pomidora.
W międzyczasie gorący rosół mieszamy z żelatyną i odstawiamy do wystygnięcia. Roladki zalewamy zimnym, jeszcze płynnym rosołem. Odstawiamy do lodówki do stężenia.
Zapraszam do obejrzenia filmiku z przepisem krok po kroku
Smacznego!
Spodobał Ci się ten przepis? Bądź na bieżąco!
przekąski przekąski na wielkanoc roladki roladki imprezowe roladki w galarecie roladki z szynki szyneczki zawijane szynka w galarecie Wielkanoc