Lubię przepisy na szybkie i smacznie ciasta, które można przygotować w każdej chwili. Właśnie taki jest ten przepis. Przygotowanie ciasta zajmuje zaledwie kilka minut, później do piekarnika i gotowe, można się nim zajadać
Wymiary naczynia żaroodpornego: 25x16 cm
Składniki:- 3 jajka
- 180 g cukru
- szczypta soli
- mały jogurt naturalny (200 g)
- 50 g rozpuszczonego, ostygniętego masła + do nasmarowania formy
- 240 g mąki pszennej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 3 łyżki gorzkiego kakao
Do miski wbijamy jajka, wsypujemy cukier i dodajemy szczyptę soli. Mieszamy trzepaczką. Następnie dodajemy jogurt, krótko mieszamy. Wlewamy rozpuszczone masło i ponownie mieszamy. Na koniec wsypujemy mąkę i proszek do pieczenia. Mieszamy do połączenia składników. Powstałe ciasto dzielimy na 2 porcje. Do jednej wsypujemy kakao i mieszamy.
Do naczynia żaroodpornego wlewamy na zmianę łyżką raz jasne, a raz ciemne ciasto, aż do wykończenia składników. Na koniec delikatnie możemy zrobić wzorki wykałaczką. Ciasto wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 175 st. i pieczemy około 35 min. do tzw. suchego patyczka.
Zapraszam do obejrzenia filmiku z przepisem krok po kroku
Smacznego!
Spodobał Ci się ten przepis? Bądź na bieżąco!
ciasta ciasto dwukolorowe ciasto w kilka minut ciasto zebra szybkie ciasto zebra
No niestety, wyszedł zakalec... 😣
OdpowiedzUsuńMi tak samo :(
UsuńCzy można dodać mleko
OdpowiedzUsuń