Ciasto w kilka minut - będziesz je robić codziennie

Lubię przepisy na szybkie i smacznie ciasta, które można przygotować w każdej chwili. Właśnie taki jest ten przepis. Przygotowanie ciasta zajmuje zaledwie kilka minut, później do piekarnika i gotowe, można się nim zajadać


Wymiary naczynia żaroodpornego: 25x16 cm
Składniki:
  • 3 jajka
  • 180 g cukru
  • szczypta soli
  • mały jogurt naturalny (200 g)
  • 50 g rozpuszczonego, ostygniętego masła + do nasmarowania formy
  • 240 g mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 3 łyżki gorzkiego kakao




Przygotowanie:
Do miski wbijamy jajka, wsypujemy cukier i dodajemy szczyptę soli. Mieszamy trzepaczką. Następnie dodajemy jogurt, krótko mieszamy. Wlewamy rozpuszczone masło i ponownie mieszamy. Na koniec wsypujemy mąkę i proszek do pieczenia. Mieszamy do połączenia składników. Powstałe ciasto dzielimy na 2 porcje. Do jednej wsypujemy kakao i mieszamy.


Do naczynia żaroodpornego wlewamy na zmianę łyżką raz jasne, a raz ciemne ciasto, aż do wykończenia składników. Na koniec delikatnie możemy zrobić wzorki wykałaczką. Ciasto wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 175 st. i pieczemy około 35 min. do tzw. suchego patyczka.


Zapraszam do obejrzenia filmiku z przepisem krok po kroku

Smacznego!

Spodobał Ci się ten przepis? Bądź na bieżąco!

3 komentarze: