Nie ma nic lepszego do mięs czy kiełbas z grilla niż warzywne dodatki. Taki grillowy słoik marynowanych warzyw jest strzałem w 10 na każdej imprezie w plenerze. Przygotowanie zajmuje zaledwie kilka minut, na chwilę trzeba odstawić do przegryzienia i można zajadać się pyszną sałatką. Z pewnością każdy będzie się nią zachwycał i jadł ze smakiem
Składniki:
- 4 - 6 ogórków gruntowych
- 1 czerwona cebula
- 1 czerwona papryka
- pęczek koperku
- 2 duże łyżki miodu naturalnego
- 4 łyżki octu 10%
- 1 łyżeczka kminku
- 200 ml wody
- sól do smaku
Przygotowanie:
Obrane ogórki kroimy w cieniutkie plasterki. Cebulę kroimy w cienkie piórka, a paprykę w małe maseczki. Koperek siekamy. Warzywa mieszamy.
Do wody dodajemy miód, ocet, kminek i sól do smaku. Mieszamy. Zalewą zalewamy warzywa i mieszamy. Warzywa upychamy do słoika razem z zalewą i odstawiamy do przygryzienia najlepiej na około 1 godz. Tak przygotowane ogórki w lodówce możemy przechowywać do kilku dni.
Zapraszam do obejrzenia filmiku z przepisem krok po kroku
Smacznego!
Spodobał Ci się ten przepis? Bądź na bieżąco!
marynowane ogórki ogórki ogórki bez pasteryzacji przetwory przetwory z ogórków sałatka ogórkowa sałatki