Ciasto lodowiec

Ciasto lodowiec jest jednym z lepszych ciast. Zdecydowanie w naszym domu lodowiec jest najczęściej przygotowywanym ciastem bez pieczenia. Znakomicie sprawdza się na każdą okazję, a kto tylko je spróbuje od razu prosi o dokładkę. Ciasto robi się naprawdę szybko i nie potrzeba wyszukanych składników. Połączenie biszkoptów, masy budyniowej, owoców i galaretki jest idealne


Średnica formy: 24 cm
Składniki:
  • około 200 g okrągłych biszkoptów
  • 2 opakowania galaretki truskawkowej
  • 375 ml mleka
  • 5 żółtek
  • 1 opakowanie budyniu śmietankowego bez cukru (44 g)
  • 1 łyżka mąki pszennej
  • 3/4 szklanki cukru
  • 200 g miękkiego masła
  • 1 i 1/2 łyżki gorzkiego kakao
  • około 600 g owoców (u mnie truskawki i borówki)


Ciasto lodowiec przygotowałam w tortownicy o średnicy 24 cm. Składniki odmierzałam szklanką o pojemności 250 ml. Do ciasta użyłam truskawek i borówek, ale możecie wykorzystać również inne ulubione owoce np. maliny. Ciasto lodowiec najlepiej smakuje następnego dnia podany prosto z lodówki.


Przygotowanie:
Do żółtek wsypujemy cukier i roztrzepujemy. Następnie wsypujemy budyń, mąkę i wlewamy około 1/2 szklanki mleka. Mieszamy. Resztę mleka zagotowujemy. Na wrzące mleko wlewamy wymieszaną wcześniej zawiesinę. Mieszamy, aż powstanie budyń. Zdejmujemy z ognia i studzimy. Galaretki truskawkowe rozpuszczamy w 3 szklankach gorącej wody. Odstawiamy do wystygnięcia.


Masło miksujemy na jasną masę. Następnie ucierając dodajemy po łyżce zimny budyń. Tortownicę wykładamy folią aluminiową. Na spodzie układamy biszkopty i wykładamy 1/2 masy budyniowej. Ponownie układamy biszkopty.


Do pozostałej masy budyniowej wsypujemy kakao i miksujemy do połączenia. Masę wykładamy na biszkopty. Na masie układamy owoce i zalewamy je tężejącą galaretką. Ciasto schładzamy w lodówce. Najlepiej smakuje następnego dnia podany prosto z lodówki.


Zapraszam do obejrzenia filmiku z przepisem krok po kroku

Smacznego!

Spodobał Ci się ten przepis? Bądź na bieżąco!

4 komentarze:

  1. Bardzo lubię przyrządzać ciasta bez pieczenia, ponieważ do ciast pieczonych nie zawsze "mam rękę" :). Dziękuję za ten przepis - już mam pomysł kiedy go wykorzystam. Za niedługo nadchodzą moje imieniny, więc będzie to świetna okazja, by ugościć przy tym cieście moją rodzinę. Mam nadzieję, że mi ono wyjdzie! Przepis wydaje się dość łatwy.

    OdpowiedzUsuń
  2. Ciasto ok ale Jak dla mnie za mało kremu z tego wychodzi

    OdpowiedzUsuń
  3. Chyba pomyłka jest w ilości mleka? Może 750ml?

    OdpowiedzUsuń