Kiedy zaczyna się sezon na świeże warzywa to surówka z młodej kapusty w naszym domu pojawia się co kilka dni. Ostatnio bardzo często robię taką młodą kapustę w słoiki, można ją zajadać po przygotowaniu lub zapasteryzować i przechowywać dłużej. Kapustę z tego przepisu możemy wykorzystać jako dodatek do obiadu czy grilla, urozmaicić dodając świeże warzywa, a nawet podać na ciepło - podduszoną lub zasmażaną. Jeżeli szukacie pomysłów na młodą kapustę to polecam Wam zieloną sałatkę do obiadu i grilla, młodą kapustę zasmażaną wg Babci lub surówkę wiosenną z 3 składników. Zobaczcie też inne przepisy z młodej kapusty
Składniki:
- 1 średnia młoda kapusta
- 1 marchewka
- 1 czerwona cebula
- pęczek koperku
- 1 litr wody
- 2 łyżeczki cukru
- sok wyciśnięty z 1 cytryny
- 1 łyżeczka pieprzu ziarnistego
- 2 liście laurowe
- 1 płaska łyżka soli
- 4 kulki ziela angielskiego
Z podanych składników wyszło mi 3 słoiki młodej kapusty o pojemności 750 ml. Surówkę z młodej kapusty możemy przygotować na już i zjeść ją w ciągu kilku dni. Taka młoda kapusta znakomicie sprawdzi się też do dłuższego przechowywania, wystarczy słoiki pasteryzować na mokro, gotując 10 minut. Wtedy postoi dłużej, wystarczy ją trzymać w chłodnym miejscu. Po otwarciu zawartość słoików wystarczy odsączyć z nadmiaru zalewy i zajadać jako dodatek do obiadu czy grilla. Można też dodać świeże warzywa np. ogórki, pomidory. Taka kapusta znakomicie sprawdzi się na ciepło wystarczy ją poddusić lub zrobić zasmażaną.
Kapustę szatkujemy, marchewkę ścieramy na grubych oczkach, cebulę kroimy w piórka, a koperek siekamy. Tak przygotowane warzywa mieszamy i nakładamy do słoików, lekko dociskamy. Do wody dodajemy przyprawy i zagotowujemy. Gorącą zalewą zalewamy surówkę w słoikach.
Zakręcamy. Jeżeli młoda kapusta będzie jedzona w ciągu najbliższych kilku dni, po ostygnięciu słoiki wstawiamy do lodówki. Surówka z młodej kapusty jest dobra do jedzenia po kilku godzinach, jak zalewa ostygnie, a warzywa przejdą smakiem. Jeżeli młodą kapustę będziemy przechowywali dłużej, to pasteryzujemy. W dużym garnku ustawiamy słoiki i nalewamy wodę do około 2/3 ich wysokości. Pasteryzujemy 10 minut od momentu zagotowania wody. Słoiki ostrożnie wyjmujemy i pozostawimy do wystygnięcia. Następnie możemy zanieść do chłodnej spiżarki lub piwnicy.
Zapraszam do obejrzenia filmiku z przepisem krok po kroku
Smacznego!
Spodobał Ci się ten przepis? Bądź na bieżąco!
młoda kapusta młoda kapusta do słoików młoda kapusta w słoikach przetwory sałatki surówka surówka do słoików surówka z młodej kapusty
SAME PYSZNOSCI PIEKNE WYKONANIE SMAK IDZIE Z DALEKA
OdpowiedzUsuń