Młoda kapusta w słoikach na już i na dłużej

Kiedy zaczyna się sezon na świeże warzywa to surówka z młodej kapusty w naszym domu pojawia się co kilka dni. Ostatnio bardzo często robię taką młodą kapustę w słoiki, można ją zajadać po przygotowaniu lub zapasteryzować i przechowywać dłużej. Kapustę z tego przepisu możemy wykorzystać jako dodatek do obiadu czy grilla, urozmaicić dodając świeże warzywa, a nawet podać na ciepło - podduszoną lub zasmażaną. Jeżeli szukacie pomysłów na młodą kapustę to polecam Wam zieloną sałatkę do obiadu i grilla, młodą kapustę zasmażaną wg Babci lub surówkę wiosenną z 3 składników. Zobaczcie też inne przepisy z młodej kapusty


Ilość: 3 słoiki po 750 ml
Składniki:
  • 1 średnia młoda kapusta
  • 1 marchewka
  • 1 czerwona cebula
  • pęczek koperku
zalewa:
  • 1 litr wody
  • 2 łyżeczki cukru
  • sok wyciśnięty z 1 cytryny
  • 1 łyżeczka pieprzu ziarnistego
  • 2 liście laurowe
  • 1 płaska łyżka soli
  • 4 kulki ziela angielskiego


Z podanych składników wyszło mi 3 słoiki młodej kapusty o pojemności 750 ml. Surówkę z młodej kapusty możemy przygotować na już i zjeść ją w ciągu kilku dni. Taka młoda kapusta znakomicie sprawdzi się też do dłuższego przechowywania, wystarczy słoiki pasteryzować na mokro, gotując 10 minut. Wtedy postoi dłużej, wystarczy ją trzymać w chłodnym miejscu. Po otwarciu zawartość słoików wystarczy odsączyć z nadmiaru zalewy i zajadać jako dodatek do obiadu czy grilla. Można też dodać świeże warzywa np. ogórki, pomidory. Taka kapusta znakomicie sprawdzi się na ciepło wystarczy ją poddusić lub zrobić zasmażaną.


Przygotowanie:
Kapustę szatkujemy, marchewkę ścieramy na grubych oczkach, cebulę kroimy w piórka, a koperek siekamy. Tak przygotowane warzywa mieszamy i nakładamy do słoików, lekko dociskamy. Do wody dodajemy przyprawy i zagotowujemy. Gorącą zalewą zalewamy surówkę w słoikach.


Zakręcamy. Jeżeli młoda kapusta będzie jedzona w ciągu najbliższych kilku dni, po ostygnięciu słoiki wstawiamy do lodówki. Surówka z młodej kapusty jest dobra do jedzenia po kilku godzinach, jak zalewa ostygnie, a warzywa przejdą smakiem. Jeżeli młodą kapustę będziemy przechowywali dłużej, to pasteryzujemy. W dużym garnku ustawiamy słoiki i nalewamy wodę do około 2/3 ich wysokości. Pasteryzujemy 10 minut od momentu zagotowania wody. Słoiki ostrożnie wyjmujemy i pozostawimy do wystygnięcia. Następnie możemy zanieść do chłodnej spiżarki lub piwnicy.


Zapraszam do obejrzenia filmiku z przepisem krok po kroku

Smacznego!

Spodobał Ci się ten przepis? Bądź na bieżąco!

1 komentarz:

  1. SAME PYSZNOSCI PIEKNE WYKONANIE SMAK IDZIE Z DALEKA

    OdpowiedzUsuń