Surówki z młodej kapusty uwielbiamy, są znakomitym dodatkiem do obiadu i mięs z grilla. Jedną z naszych ulubionych surówek z młodej kapusty jest właśnie ta siedmiodniowa. Taką surówkę można zrobić w większej ilości i przechowywać do tygodnia czasu bez obawy, że się popsuje
- 1 główka młodej kapusty
- 1 czerwona papryka
- 1 pęczek natki pietruszki
- 1 marchewka
- 1/2 szklanki oleju
- 1/3 szklanki octu spirytusowego 10%
- 4 łyżki cukru
- 1 łyżeczka soli
- 1/3 łyżeczki pieprzu czarnego mielonego
- 1 łyżka startego korzenia selera
Składniki odmierzałam szklanką o pojemności 250 ml.
Przygotowanie:
Kapustę szatkujemy, marchewkę ścieramy na grubych oczkach, paprykę kroimy w drobną kostkę, a pietruszkę siekamy. Warzywa mieszamy.
Do garnka wlewamy ocet i olej, dodajemy cukier, sól, pieprz i selera. Zalewę zagotowujemy. Gorącą zalewą zalewamy warzywa i mieszamy. Surówkę przekładamy do słoika. Surówkę odstawiamy do przegryzienia, można ją przechowywać w lodówce do tygodnia czasu i jest ciągle smaczna.
Zapraszam do obejrzenia filmiku z przepisem krok po kroku
Smacznego!
Spodobał Ci się ten przepis? Bądź na bieżąco!
kapusta młoda kapusta sałatki surówka surówka siedmiodniówka surówka tygodniówka surówka z młodej kapusty
Surówka bardzo smaczna.Ja ją jeszcze uprosciłam.Solę od razu poszatkowaną kapustę i ugniatam rękami aż zmieknie i lekko puści sok.Dodaję marchewkę cebulę i paprykę.A potem tak jak w przepisie.Ponieważ wyszło sporo to zagotuję w słoikach.
OdpowiedzUsuńCzy na zimę można zrobić czy trzeba wekować
OdpowiedzUsuńna zimę trzeba pasteryzować
UsuńJa dodaje jeszcze cebulkę i ogórki zielone i surówka na zimę gotowa.
OdpowiedzUsuńOdlewa pani z kapusty posolonej sok
OdpowiedzUsuńnic nie odlewam
Usuń