Surówka siedmiodniówka

Surówki z młodej kapusty uwielbiamy, są znakomitym dodatkiem do obiadu i mięs z grilla. Jedną z naszych ulubionych surówek z młodej kapusty jest właśnie ta siedmiodniowa. Taką surówkę można zrobić w większej ilości i przechowywać do tygodnia czasu bez obawy, że się popsuje


Składniki:
  • 1 główka młodej kapusty
  • 1 czerwona papryka
  • 1 pęczek natki pietruszki
  • 1 marchewka
zalewa:
  • 1/2 szklanki oleju
  • 1/3 szklanki octu spirytusowego 10%
  • 4 łyżki cukru
  • 1 łyżeczka soli
  • 1/3 łyżeczki pieprzu czarnego mielonego
  • 1 łyżka startego korzenia selera


Składniki odmierzałam szklanką o pojemności 250 ml.


Przygotowanie:
Kapustę szatkujemy, marchewkę ścieramy na grubych oczkach, paprykę kroimy w drobną kostkę, a pietruszkę siekamy. Warzywa mieszamy.


Do garnka wlewamy ocet i olej, dodajemy cukier, sól, pieprz i selera. Zalewę zagotowujemy. Gorącą zalewą zalewamy warzywa i mieszamy. Surówkę przekładamy do słoika. Surówkę odstawiamy do przegryzienia, można ją przechowywać w lodówce do tygodnia czasu i jest ciągle smaczna.


Zapraszam do obejrzenia filmiku z przepisem krok po kroku

Smacznego!

Spodobał Ci się ten przepis? Bądź na bieżąco!

6 komentarzy:

  1. Surówka bardzo smaczna.Ja ją jeszcze uprosciłam.Solę od razu poszatkowaną kapustę i ugniatam rękami aż zmieknie i lekko puści sok.Dodaję marchewkę cebulę i paprykę.A potem tak jak w przepisie.Ponieważ wyszło sporo to zagotuję w słoikach.

    OdpowiedzUsuń
  2. Czy na zimę można zrobić czy trzeba wekować

    OdpowiedzUsuń
  3. Ja dodaje jeszcze cebulkę i ogórki zielone i surówka na zimę gotowa.

    OdpowiedzUsuń
  4. Odlewa pani z kapusty posolonej sok

    OdpowiedzUsuń