Ciasto ptyś - pomysł na weekendowe ciasto, które znika co do okruszka

Ciasto ptyś to jedno z lepszych ciast na lato. Należy do tych co znikają do ostatniego okruszka. Teraz kiedy jest sezon na truskawki przygotowuję to ciasto niemal co tydzień i jeszcze nam się nie znudziło. Ciasto jest bardzo smaczne i każdy chętnie sięga po kolejny kawałek. Polecam Wam wypróbować przepis na ciasto ptyś, domownicy i goście będą na pewno zajadać je ze smakiem


Wymiary formy: 24x24 cm
Składniki:
biszkopt:
  • 4 jajka
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1/2 szklanki mąki pszennej
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
ciasto ptysiowe:
  • 1/2 szklanki wody
  • 60 g masła + do nasmarowania formy
  • 1/2 szklanki mąki pszennej
  • 3 jajka
  • 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia


masa serowa biała:
  • 300 g sera z wiaderka
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 2 płaskie łyżeczki żelatyny + 1/4 szklanki wrzątku
masa serowa różowa:
  • 200 g sera z wiaderka
  • 1 galaretka truskawkowa + 400 ml wrzątku
  • około 200 g truskawek
dodatkowo:
  • cukier puder do oprószenia


Składniki odmierzałam szklanką o pojemności 250 ml. Ciasto zrobiłam w formie 24x24 cm. Biszkopt i blat ptysiowy upiekłam dzień przed składaniem całego ciasta. Ciasto podawałam następnego dnia po przygotowaniu, było zastygnięte i dobrze się kroiło.


Przygotowanie:
Przygotowani ciasta zaczynamy od upieczenia biszkoptu. Białka oddzielamy od żółtek. Białka ubijamy na sztywną pianę. Następnie cały czas miksując partiami wsypujemy cukier i dodajemy po jednym żółtku. Do masy jajecznej przesiewamy mąkę z proszkiem do pieczenia. Całość delikatnie mieszamy łyżką lub szpatułką. Spód blaszki wykładamy papierem do pieczenia i wylewamy ciasto. Blaszkę z ciastem wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 170 st. C z funkcją piekarnika góra - dół i pieczemy około 30 min. Upieczony biszkopt wyjmujemy z piekarnika i pozostawiamy do przestygnięcia w blaszce. Następnie nożem okrajamy ciasto przy brzegu blachy i wyjmujemy. Zimny biszkopt przekrajamy na 2 blaty. Jeden blat kroimy w paski o grubości około 3cm.


Następnie przygotowujemy ciasto ptysiowe. Do garnka wlewamy wodę i dodajemy masło. Zagotowujemy. Wyłączamy palnik i wsypujemy mąkę. Całość mieszamy, najlepiej drewnianą łyżką, aż do połączenia. Powinno wyjść jednolite ciasto bez grudek. Ciasto odstawiamy do lekkiego ostygnięcia. Ciasto powinno być ciepłe, ale nie gorące. Następnie wbijamy po 1 jajku i miksujemy. Na koniec wsypujemy proszek do pieczenia. Spód blaszki wykładamy papierem do pieczenia, a boki smarujemy masłem. Do blaszki przekładamy ciasto i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 st. C. z funkcją piekarnika góra - dół. Ciasto ptysiowe pieczemy około 25 min. Upieczone ciasto wyjmujemy i pozostawiamy do wystygnięcia.


W międzyczasie galaretkę truskawkową rozpuszczamy w 400 ml wrzątku. Pozostawiamy do wystygnięcia. Następnie przygotowujemy białą masę serową. Żelatynę rozpuszczamy we wrzątku i odstawiamy do wystygnięcia. Ser z wiaderka miksujemy z cukrem pudrem. Miksując powoli wlewamy ostygniętą, ale płynną żelatynę. Na dolny blat biszkoptowy wykładamy masę serową. Na wierzchy układamy paski biszkoptu w odstępach (mi 3 paski zostało). Pomiędzy paski biszkoptu układamy pokrojone truskawki i zalewamy je około połową tężejącej galaretką. Resztę galaretki miksujemy z serem na gładką masę. Masę różową wykładamy na ciasto i przykrywamy blatem ptysiowym. Ciasto wstawiamy do lodówki do stężenia. Przed podaniem obficie posypujemy cukrem pudrem.


Zapraszam do obejrzenia filmiku z przepisem krok po kroku

Smacznego!

Spodobał Ci się ten przepis? Bądź na bieżąco!