Surówka z tego przepisu jest jedną z naszych ulubionych surówek. Często podaję ją zarówno do grilla jak i do obiadu. Surówka jest bez majonezu i śmietany, dzięki czemu nie jest ciężka, ma lekki sos na bazie jogurtu. Można ją z powodzeniem podać do każdego rodzaju mięsa, pasuje do mięsiwa z grilla i dań obiadowych. Jeżeli podacie taką surówkę gościom, na pewno będą się nią zajadać ze smakiem
- 1/2 główki młodej kapusty
- 1 długi ogórek
- 1 czerwona cebula
- mały pęczek koperku
- 5 - 6 łyżek jogurtu greckiego
- 2 łyżeczki miodu naturalnego
- 1/2 łyżeczki suszonego czosnku
- sok z cytryny do smaku
- sól do smaku
- pieprz czarny mielony do smaku
Surówka nadaje się od razu do jedzenia po przygotowaniu. Jeżeli chcecie przygotować ją wcześniej to polecam usunąć z ogórka gniazda nasienne, wtedy surówka nie podejdzie wodą. Do sosu przeważnie dodaję czosnek suszony, ale z powodzeniem możecie dodać przeciśnięte przez praskę świeże ząbki czosnku.
Kapustę szatkujemy, cebulę kroimy w piórka, a ogórka w półplasterki. Koperek siekamy.
Do jogurtu greckiego dodajemy miód, sok z cytryny, sól, pieprz i czosnek. Mieszamy. Powstały sos dodajemy do warzyw i mieszamy. Surówka jest gotowa od razu do jedzenia.
Zapraszam do obejrzenia filmiku z przepisem krok po kroku
Smacznego!
Spodobał Ci się ten przepis? Bądź na bieżąco!
młoda kapusta surówka bez majonezu surówka bez śmietany surówka do grilla surówka do obiadu surówka obiadowa surówka z młodej kapusty surówki