Surówka bez ciężkiego majonezu i śmietany - pasuje do każdego obiadu i grilla

Surówka z tego przepisu jest jedną z naszych ulubionych surówek. Często podaję ją zarówno do grilla jak i do obiadu. Surówka jest bez majonezu i śmietany, dzięki czemu nie jest ciężka, ma lekki sos na bazie jogurtu. Można ją z powodzeniem podać do każdego rodzaju mięsa, pasuje do mięsiwa z grilla i dań obiadowych. Jeżeli podacie taką surówkę gościom, na pewno będą się nią zajadać ze smakiem


Składniki:
  • 1/2 główki młodej kapusty
  • 1 długi ogórek
  • 1 czerwona cebula
  • mały pęczek koperku
  • 5 - 6 łyżek jogurtu greckiego
  • 2 łyżeczki miodu naturalnego
  • 1/2 łyżeczki suszonego czosnku
  • sok z cytryny do smaku
  • sól do smaku
  • pieprz czarny mielony do smaku


Surówka nadaje się od razu do jedzenia po przygotowaniu. Jeżeli chcecie przygotować ją wcześniej to polecam usunąć z ogórka gniazda nasienne, wtedy surówka nie podejdzie wodą. Do sosu przeważnie dodaję czosnek suszony, ale z powodzeniem możecie dodać przeciśnięte przez praskę świeże ząbki czosnku.


Przygotowanie:
Kapustę szatkujemy, cebulę kroimy w piórka, a ogórka w półplasterki. Koperek siekamy.


Do jogurtu greckiego dodajemy miód, sok z cytryny, sól, pieprz i czosnek. Mieszamy. Powstały sos dodajemy do warzyw i mieszamy. Surówka jest gotowa od razu do jedzenia.


Zapraszam do obejrzenia filmiku z przepisem krok po kroku

Smacznego!

Spodobał Ci się ten przepis? Bądź na bieżąco!