Obok sałatki z ogórków w zalewie gyros marynowana cukinia jest u nas obowiązkowym przepisem, który robimy co roku. Tak przygotowana cukinia znakomicie sprawdzi się jako samodzielna przekąska, dodatek do obiadu, na kanapki czy do sałatek. Przepis na cukinię marynowaną w zalewie gyros jest banalnie prosty, a przygotowanie zajmuje niewiele czasu. Taka cukinia znika w naszym domu w błyskawicznym tempie, zawsze pierwsze słoiki znikają jeszcze zanim zdążą się dobrze przegryźć. Koniecznie sprawdźcie jaki ten przepis jest prosty i smaczny
Składniki:
- 4 kg cukinii (waga przed przygotowaniem)
- opakowanie przyprawy gyros (30 g)
- 250 ml octu spirytusowego 10%
- 7 szklanek wody
- po 1 - 2 ząbki czosnku do słoika
- 350 g cukru
- 1 i 1/2 łyżki soli
Waga podanych warzyw jest przed przygotowaniem/ obraniem. Do odmierzania składników użyłam szklanki o pojemności 250 ml. Z podanych składników wyszło mi 8 słoików marynowanej cukinii o pojemności 550 ml. Do przepisu możecie wykorzystać zarówno cukinię zieloną i żółtą. Do przepisu wykorzystałam młodą, zieloną cukinię dzięki czemu skórki nie trzeba było obierać. Jeżeli chcecie wykorzystać cukinię dużą, przerośniętą to polecam ją obrać. Cukinię do przepisu kroję w słupki, ale z powodzeniem możecie ją pokroić w krążki, a nawet w kostkę. Do przepisu najlepiej wykorzystać swoją ulubioną przyprawę gyros, taką, która najbardziej odpowiada Wam smakowo. Ilość wykorzystanej zalewy do słoików zależy od tego jak ciasno upchacie pokrojoną cukinię. Cukinię marynowaną w zalewie gyros można jeść już po około tygodniu jak smaki się przegryzą.
Cukinię kroimy na połówki, wyjmujemy gniazda nasienne i kroimy w słupki. Jeżeli cukinia jest młoda i ma miękką skórkę nie trzeba jej obierać. Pokrojoną cukinię ciasno układamy w słoiki. Do każdego słoika wkładamy po 1 dużym lub 2 mniejsze ząbki czosnku.
Do garnka wlewamy wodę, ocet, wsypujemy cukier, przyprawę gyros i sól. Zagotowujemy. Lekko przestygniętą zalewę nalewamy do słoików z cukinią. Słoiki zakręcamy.
Cukinię marynowaną w zalewie gyros pasteryzujemy w garnku z wodą. Słoiki z cukinią wstawiamy do dużego garnka i nalewamy wody do około 2/3 wysokości słoików. Pasteryzujemy około 5 min. od momentu zagotowania wody. Słoiki z cukinią ostrożnie wyjmujemy i pozostawiamy do wystygnięcia. Gotową cukinię marynowaną w zalewie gyros wynosimy do spiżarki lub piwniczki.
Zapraszam do obejrzenia filmiku z przepisem krok po kroku
Smacznego!
Spodobał Ci się ten przepis? Bądź na bieżąco!
cukinia cukinia do słoików cukinia gyros cukinia marynowana cukinia marynowana w zalewie gyros cukinia na zimę gyros ogórki i cukinia przetwory przetwory z cukinii
Idealna do obiadu ;)
OdpowiedzUsuń