Ogórki w zalewie ketchupowej - jeden z lepszych przepisów na zimę

Ogórki w zalewie ketchupowej jest to jeden z lepszych przepisów jakie robię co roku na zimę. Ten przepis wykorzystuję już od kilku lat i nigdy mnie nie zawiódł. Takie ogórki znakomite są na kanapki czy do obiadu. Ogórki w zalewie ketchupowej przygotowuje się w szybkim tempie, bez zbędnego oczekiwania, brudzenia sterty garnków i misek😎


Ilość: 7 słoików po 450 ml
Składniki:
  • 2 kg ogórków gruntowych
  • 1 l wody
  • 300 g ulubionego ketchupu (u mnie pikantny)
  • 1 i 1/2 szklanki cukru
  • 3/4 szklanki octu spirytusowego 10%
  • 2 łyżki soli
  • 3 liście laurowe
  • kilka kulek ziela angielskiego
  • kilka ziaren pieprzu czarnego


Waga podanych warzyw jest przed przygotowaniem/ obraniem. Do odmierzania składników użyłam szklanki o pojemności 250 ml. Z podanych składników wyszło mi 7 słoików ogórków w zalewie ketchupowej o pojemności 450 ml. Do przepisu najlepiej sprawdzą się ogórki małe i średniej wielkości. Ogórki powinny być świeże, jędrne i bez uszkodzeń. Do przepisu wykorzystałam ketchup pikantny, ale z powodzeniem możecie użyć ketchup łagodny lub połączenie ketchupu łagodnego z pikantnym. Najlepiej użyć ulubionego ketchupu, takiego, który najbardziej odpowiada Wam smakowo. Ogórki w zalewie ketchupowej można jeść już po 2 - 3 dniach od zrobienia, jednak najlepiej smakują dopiero po około tygodniu, jak smaki dobrze się przegryzą.


Przygotowanie:
Do garnka wlewamy wodę, ocet, dodajemy cukier, sól i ketchup. Dorzucamy liście laurowe, kilka kulek ziela angielskiego i pieprzu czarnego. Zalewę mieszamy i zagotowujemy. Odstawiamy do lekkiego przestygnięcia. W tym czasie ogórki myjemy i kroimy w ćwiartki lub połówki w zależności od ich wielkości. Pokrojone ogórki nakładamy do słoików.


Słoiki z ogórkami zalewamy ostudzoną zalewą i zakręcamy. Ogórki w zalewie ketchupowej pasteryzujemy w garnku z wodą. Słoiki z ogórkami wstawiamy do dużego garnka i nalewamy wody do około 2/3 wysokości słoików. Pasteryzujemy około 5 min. od momentu zagotowania wody. Słoiki z ogórkami ostrożnie wyjmujemy i pozostawiamy do wystygnięcia. Gotowe ogórki w zalewie ketchupowej wynosimy do spiżarki lub piwniczki.


Zapraszam do obejrzenia filmiku z przepisem krok po kroku

Smacznego!

Spodobał Ci się ten przepis? Bądź na bieżąco!