Ogórki kanapkowe na zimę to jedna z podstawowych propozycji wśród przetworów na zimę. Takie chrupiące ogórki to znakomity dodatek do kanapek, ale i nie tylko, można je wykorzystać jako samodzielną przekąskę, a nawet do obiadu. Takie chrupiące ogórki na kanapkę robi się bardzo szybko, najdłużej zajmuje krojenie samych ogórków😎 Zróbcie takie ogórki na zimę, z pewnością chętnie będziecie je zajadali. Polecam Wam też wypróbować przepis na ogórki kanapkowe z curry
Składniki:
- 2 i 1/2 kg ogórków gruntowych
- po gałązce kopru z kwiatem do słoika
- po 1 - 2 ząbki czosnku do słoika
- po 1/2 łyżeczki ziaren gorczycy do słoika
- po kilka kulek pieprzu czarnego do słoika
- 1 i 1/2 litra wody
- 1/2 szklanki cukru
- 3/4 szklanki octu spirytusowego 10%
- 1 i 1/2 łyżki soli
- 1 płaska łyżeczka kurkumy
- 3 - 4 liście laurowe
- kilka kulek ziela angielskiego
Waga podanych ogórków jest przed ich przygotowaniem. Do odmierzania składników użyłam szklanki o pojemności 250 ml. Z podanych składników wyszło mi 9 słoików ogórków kanapkowych o pojemności 500 ml. Ilość słoików zależy od ilości nałożonych do nich ogórków. Ważne jest, aby ogórki były świeże, jędrne i bez uszkodzeń. Do zrobienia ogórków kanapkowych wykorzystałam małej i średniej wielkości ogórki. Robiąc ogórki kanapkowe warto zwrócić uwagę na długość ogórków i wysokość słoików, aby z łatwością układać je w pozycji pionowej. Ogórki kanapkowe nadają się do jedzenia już po 2 - 3 dniach, ale im więcej czasu damy im na przegryzienie tym będą smaczniejsze.
Z dobrze wymytych ogórków odcinamy końce i kroimy je w podłużne plastry. Do każdego słoika wkładamy gałązkę kopru z kwiatem, po 1 większym przekrojonym lub 2 mniejsze ząbki czosnku. Dodajemy po 1/2 łyżeczki ziaren gorczycy i kilka kulek pieprzu. Następnie układamy pokrojone ogórki.
Do garnka wlewamy wodę, ocet, wsypujemy cukier i sól. Dorzucamy liście laurowe, ziele angielskie i kurkumę. Całość mieszamy i zagotowujemy.
Gorącą zalewą zalewamy ogórki w słoikach i zakręcamy. Ogórki kanapkowe od razu pasteryzujemy na mokro, nie czekamy aż słoiki ostygnął. Do dużego garnka wstawiamy słoiki i zalewamy je ciepłą wodą do około 2/3 wysokości. Pasteryzujemy 5 minut od momentu zagotowania. Słoiki ostrożnie wyjmujemy i pozostawiamy do wystygnięcia. Gotowe słoiki z chrupiącymi ogórkami kanapkowymi zanosimy do spiżarki lub piwnicy.
Zapraszam do obejrzenia filmiku z przepisem krok po kroku
Smacznego!
Spodobał Ci się ten przepis? Bądź na bieżąco!
chrupiące ogórki kanapkowe ogórki ogórki do słoików ogórki i cukinia ogórki kanapkowe ogórki kanapkowe do słoików ogórki na zimę przetwory przetwory z ogórków