W naszym domu na zimę nie może zabraknąć przetworów z burakami. Co roku robię buraczki marynowane w zalewie octowej. W tym roku ze względu na ogrom cukinii w ogródku postanowiłam zrobić buraczki marynowane właśnie z cukinią. Sałatka z połączenia buraków i cukinii wyszła bardzo smaczna, domownicy chętnie sięgają po nią do obiadu. W spiżarce kończy się jej zapas więc będę musiała dorobić jeszcze kilka słoików
Składniki:
- 1 kg ugotowanych buraków
- 1 kg młodej cukinii
- 1/2 kg cebuli
- 1 łyżka soli
- 4 szklanki wody
- 1 szklanka octu spirytusowego 10%
- 1/2 szklanki cukru
Waga podanych warzyw jest przed ich przygotowaniem, chyba że inaczej jest podane w składnikach. Do odmierzania składników użyłam szklanki o pojemności 250 ml. Do przepisu najlepiej wykorzystać młodą cukinię, nie trzeba będzie jej obierać i usuwać gniazd nasiennych. Użyłam cukinii zielonej, ale możecie wykorzystać też cukinię żółtą lub pomieszać zielona i żółtą cukinię. Z podanych składników wyszło mi 6 słoików marynowanych buraczków z cukinią o pojemności 450 ml.
Przygotowanie:
Ugotowane buraki kroimy w półplasterki, cukinię kroimy w półplasterki, a cebulę w krążki. Warzywa przekładamy do miski, solimy i odstawiamy na około 2 godziny.
Po tym czasie z wody, octu i cukru gotujemy zalewę. Gorącą zalewę wlewamy do warzyw (nie odciskamy powstałego soku). Mieszamy. Buraczki z cukinią przekładamy do słoików i dopełniamy płynem.
Buraki w słoikach pasteryzujemy na mokro. Słoiki wstawiamy do garnka i zalewamy wodą do około 2/3 wysokości słoików. Pasteryzujemy około 15 - 20 minut od momentu zagotowania. Następnie słoiki ostrożnie wyjmujemy i odstawiamy do wystygnięcia. Gotowe zanosimy do spiżarki lub piwniczki.
Zapraszam do obejrzenia filmiku z przepisem krok po kroku
Smacznego!
Spodobał Ci się ten przepis? Bądź na bieżąco!
buraki buraki do słoików buraki na zimę cukinia cukinia do słoików cukinia na zimę marynowane buraczki marynowane buraczki z cukinią przetwory przetwory z buraków przetwory z cukinii