Pomidory jak z puszki - prosty przepis na zimę

Pomidory jak z puszki to jeden z moich ulubionych przepisów. Pomidory wykonane w ten sposób są bardzo uniwersalne i można je dodać praktycznie do każdego dania, gdzie tylko chcemy dodać pomidory. Rewelacyjnie nadają się do zup, sosów czy zapiekanek. Takie pomidory są u mnie podstawowym i obowiązkowym przetworem na zimę. Robi się je bardzo szybko. Polecam Wam też przepis na przecier pomidorowy na zimę


Ilość: 9 słoików po 300 ml
Składniki:
  • 3 kg pomidorów twardych i mięsistych
  • 1 i 1/2 łyżki soli


Waga podanych pomidorów jest przed ich obraniem, przygotowaniem. Z podanej ilości składników wyszło mi 9 słoików pomidorów jak z puszki o pojemności 300 ml. Do przepisu polecam użyć twardych i mięsistych pomidorów z małą ilością soku. Do pomidorów używam tylko soli, jeżeli chcecie możecie dodać też ulubione zioła czy przyprawy. Z samą solą pomidory są uniwersalne i można je dodać do każdego dania, dlatego też zioła czy przyprawy dodaję dopiero po otwarciu słoika w zależności od dania.


Przygotowanie:
Pomidory sparzamy, obieramy ze skórki i wykrawamy twardy, zielny środek od ogonka. Pomidory kroimy mniejsze na ćwiartki, a większe w dużą kostkę. Pomidory przekładamy do garnka i dodajemy sól. Mieszamy i doprowadzamy do zagotowania. Kiedy pomidory się zaczną bulgotać to delikatnie mieszamy i gotujemy około 10 - 15 min., w zależności od wielkości i twardości pomidorów. Pomidory powinny się ugotować, ale nie powinny się rozgotować. W końcu mają to być pomidory w kawałkach jak z puszki.


Gorące pomidory nakładamy do czystych słoików, zakręcamy i stawiamy do góry dnem. Tak słoiki z pomidorami pozostawiamy do wystygnięcia. Przygotowanych w taki sposób pomidorów nie pasteryzuję. Gotowe słoiki z pomidorami jak z puszki możemy zanieść do chłodnej piwniczki lub spiżarki.


Zapraszam do obejrzenia filmiku z przepisem krok po kroku

Smacznego!

Spodobał Ci się ten przepis? Bądź na bieżąco!