Tą sałatkę możemy jeść niemal codziennie. Teraz kiedy mamy własne warzywa z ogródka ta sałatka jest jeszcze smaczniejsza, wystarczy dołożyć tylko kilka składników i można zajadać się pyszną sałatką. Taka sałatka znakomicie sprawdza się na kolacje, czy przekąskę w ciągu dnia.
- 1/2 główki sałaty
- około 200 g pomidorków koktajlowych
- 3 ogórki gruntowe
- 1/2 czerwonej cebuli
- 1/2 czerwonej papryki
- 1 awokado
- kostka sera feta półtłustego (270 g)
- słoiczek oliwek czarnych (140 g)
- kilka łyżek oliwy z oliwek
- sok wyciśnięty z 1/2 cytryny
- pieprz czarny mielony do smaku
- 1 łyżeczka suszonego oregano
- opcjonalnie sól
Przygotowanie:
Sałatę rwiemy na kawałki. pomidorki kroimy na połówki. Cebulę kroimy w piórka. Awokado kroimy w kostkę. Obrane ogórki kroimy w półplasterki. Paprykę kroimy w paseczki. Do przygotowanych warzyw dodajemy oliwki. Do oliwy z oliwek wyciskamy sok z cytryny, dodajemy pieprz i oregano. Mieszamy. Powstały sos wlewamy do sałatki i mieszamy.
Sałatkę przekładamy do salaterki i na wierzchu układamy pokrojoną fetę.
Zapraszam do obejrzenia filmiku z przepisem krok po kroku
Smacznego!
Spodobał Ci się ten przepis? Bądź na bieżąco!
awokado cebula ogórki oliwki papryka pomidorki koktajlowe sałatka bardzo pyszna sałatki ser feta