Sałatka wielowarzywna na zimę - prosta i smaczna

Co roku robię różnego rodzaju sałatki na zimę. Jedną z sałatek jest właśnie ta sałatka wielowarzywna, którą bardzo lubimy. Znakomicie pasuje do różnego rodzaju dań obiadowych, a nawet jako dodatek do kanapek. Przepis jest bardzo prosty, niewymagający, trzeba tylko trochę czasu poświęcić na krojenie warzyw. Jest to jedna z lepszych sałatek do słoików, każdy chętnie ją zajada. Polecam też Wam przepis na obiadową sałatkę z ogórków i przepis na kolorową sałatkę obiadową. Oba przepisy są równie smaczne jak sałatka wielowarzywna


Ilość: 6 słoików po 300 ml i 6 słoików po 370 ml
Składniki:
  • 1 kg młodej cukinii
  • 2 i 1/2 kg ogórków gruntowych
  • 1/2 kg papryki czerwonej
  • 250 g marchewki
  • 350 g cebuli
  • 1 szklanka cukru
  • 1 szklanka octu spirytusowego 10%
  • 2 łyżki soli


Waga podanych warzy jest przed ich obraniem i przygotowaniem. Do odmierzania składników użyłam szklanki o pojemności 250 ml. Do sałatki wykorzystałam ogórki średnie i nieco większe. Ważne, aby użyte ogórki były świeże, jędrne i bez uszkodzeń. Do przepisu użyłam młodej cukinii zielonej, ale z powodzeniem możecie wykorzystać cukinię żółtą lub pomieszać zieloną i żółtą. Jeżeli użyjecie młodej cukinii nie trzeba jej obierać i usuwać gniazd nasiennych, natomiast przerośniętą cukinię z twardą skórką należy wcześniej obrać i pozbyć się nasion. Do przetworów przeważnie wykorzystuję czerwoną paprykę, możecie zamienić część papryki na żółtą, wtedy sałatka wyjdzie bardziej kolorowa.


Przygotowanie:
Cukinię kroimy w półplasterki. Nie obierałam cukinii i nie wydrążałam gniazd nasiennych, bo wybrałam młodą cukinię z miękką skórką i małymi ziarenkami. Ogórki kroimy w plasterki, paprykę w krótkie paski, a cebulę w piórka. Marchewkę ścieramy na tarce o grubych oczkach. Do warzyw dodajemy sól i cukier, mieszamy.


Sałatkę odstawiamy na około 1 godzinę, aby warzywa puściły sok i zmiękły. Po tym czasie do warzyw (soku nie odlewamy) dodajemy ocet, mieszamy. Sałatkę nakładamy razem z płynem do słoików.


Zakręcamy. Sałatkę wielowarzywną pasteryzujemy na mokro. Słoiki wstawiamy do garnka i zalewamy wodą do około 2/3 wysokości słoików. Pasteryzujemy około 20 minut od momentu zagotowania. Następnie słoiki ostrożnie wyjmujemy i odstawiamy do wystygnięcia. Gotowe słoiki z sałatką zanosimy do spiżarki lub piwniczki.


Zapraszam do obejrzenia filmiku z przepisem krok po kroku

Smacznego!

Spodobał Ci się ten przepis? Bądź na bieżąco!