Ciasto zachcianka to rewelacyjny i łatwy wypiek. Z powodzeniem mogę stwierdzić, że to mocny konkurent dla każdego ciasta ze śliwkami. Ciasto znikło z blaszki w mig, a domownicy szukali czy na pewno nie ukrył się chociaż mały kawałeczek. Ciasto z tego przepisu wychodzi pulchne, wilgotne i bardzo smaczne. Z pewnością upiekę jeszcze nie raz
Wymiary formy: 25x36 cm
Składniki:
ciasto:
kruszonka:
Składniki:
ciasto:
- 125 g masła w temp. pokojowej
- 150 g cukru
- 2 duże jajka
- 180 g mąki pszennej
- 60 g skrobi/ mąki ziemniaczanej
- 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 90 g kwaśnej śmietany 18%
- 600 g twarogu z wiaderka
- 60 g masła w temp. pokojowej
- 3 żółtka
- 150 g cukru
- 3 łyżeczki skrobi ziemniaczanej
- opakowanie cukru wanilinowego (16 g)
- 100 g masła w temp. pokojowej
- 1 szklanka mąki pszennej
- 1/2 szklanki cukru pudru
- 500 g śliwek węgierek
Do odmierzania składników użyłam szklanki o pojemności 250 ml. Ciasto przygotowałam w formie o wymiarach 25x36 cm. Ciasto piekłam piekarniku nagrzanym do 175 st. C z funkcją góra - dół do tzw. suchego patyczka. Każdy piekarnik jest inny, czas pieczenia może się nieco różnić. Polecam sprawdzać wykałaczką poziom wypieczenia ciasta i w razie potrzeby ten czas wydłużyć lub skrócić. Jeżeli włożona wykałaczka w ciasto po wyciągnięciu będzie sucha - ciasto jest upieczone. Natomiast jeżeli wykałaczka będzie wilgotna, będą widoczne ślady ciasta - czas pieczenia należy wydłużyć.
Zaczynamy od przygotowania ciasta. Masło miksujemy, wsypujemy cukier i ucieramy na jasną, puszystą masę. Następnie miksując wbijamy po 1 jajku. Kiedy składniki się połączą (masa maślano - jajeczna może się zwarzyć, ale nie wpłynie to na efekt końcowy ciasta) przesiewamy mąkę pszenną, ziemniaczaną i proszek do pieczenia, dodajemy śmietanę. Całość mieszamy szpatułką, powinno wyjść nam gęste ciasto. Do formy wyłożonej papierem do pieczenia przekładamy ciasto, wyrównujemy.
Następnie przygotowujemy warstwę serową. Masło miksujemy, wsypujemy cukier i cukier wanilinowy i ucieramy do połączenia. Potem dodajemy po 1 żółtku i miksujemy (masa maślano - żółtkowa może się zwarzyć, ale nie wpłynie to na efekt końcowy ciasta). Na koniec dodajemy mąkę ziemniaczaną i ser. Całość miksujemy do połączenia składników. Masę serową wykładamy na ciasto i wyrównujemy. Na wierzchu układamy śliwki przekrojone na połówki, skórką do dołu. Na koniec przygotowujemy kruszonkę. Do masła wsypujemy mąkę i cukier puder. Zagniatamy, aż powstanie kruszonka. Kruszonką posypujemy śliwki.
Ciasto wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 175 st. C i pieczemy z funkcją piekarnika góra - dół przez około 60 minut. Poziom wypieczenia ciasta sprawdzałam za pomocą wykałaczki, moje ciasto piekło się około 1 godz. 20 min. Długość pieczenia zależy od piekarnika.
Zapraszam do obejrzenia filmiku z przepisem krok po kroku
Smacznego!
Spodobał Ci się ten przepis? Bądź na bieżąco!
ciasta ciasto zachcianka ciasto ze śliwkami ciasto ze śliwkami i kruszonką serowe ciasto ze śliwkami śliwki ucierane ciasto ze śliwkami
Akurat mamy sezon na śliwki, więc przepis na to ciasto pojawił się o czasie. :) W ten weekend organizuje swoje imieniny i zaprosiłam na nie kilka członków swojej rodziny. Nie miałam pomysłu, jakie ciasto upiec - i tak natrafiłam tutaj! Przepis wydaje się być niezbyt skomplikowany, więc chyba sobie z nim poradzę. Mam nadzieję, że ciasto mi się uda! Dzięki za inspirację.
OdpowiedzUsuńciasto bardzo,bardzo słodkie,do masy serowej zdecydowanie połowa porcji
OdpowiedzUsuń