Zaczął się czas obniżonej odporności i przeziębień, dlatego teraz najlepiej jest sięgać po domowe sposoby, aby się wspomóc i wzmocnić. W jesiennym okresie w naszym domu często pojawia się właśnie ten napój. Wszyscy chętnie po niego sięgamy, bo jest dobry w smaku i znakomicie wzmacnia nasze organizmy. Jeżeli lubicie się wzmacniać domowymi sposobami to polecam Wam wypróbować też inne przepisy na odporność. Szczególnie polecam Wam naturalny antybiotyk, syrop na odporność i wirusy, antygripinę, czy rozgrzewający specyfik Babci na zimę
Składniki:
- 3 - 5 cm korzenia imbiru
- około 1 litr wrzącej wody
- sok wyciśnięty z 1 cytryny
- 1 łyżeczka kurkumy
- 5 - 7 dużych łyżek miodu naturalnego (u mnie nawłociowy)
Napój na zdrowie przygotowuję w dzbanku z około 1 litra wody. Taką miksturę na przeziębienie popijamy w ciągu dnia, kiedy dopada nas przeziębienie lub w czasie zmniejszonej odporności. To dobry sposób, aby wzmocnić odporność. Do napoju najlepiej użyć miód naturalny, ja wykorzystałam miód nawłociowy, ale z powodzeniem możecie użyć inny np. wielokwiatowy.
Korzeń imbiru obieramy, drobno kroimy i zalewamy wrzącą wodą. Odstawiamy, aż napar ostygnie do 40 st. C. To bardzo ważne, aby miód po dodaniu do napoju nie stracił swoich właściwości. Napar nie może być za gorący.
Kiedy napar przestygnie dodajemy kurkumę, sok z cytryny i miód. Miodu dodajemy tyle, aby jego smak był dobrze wyczuwalny. Napój przecedzamy przez sitko. Tak przygotowany popijamy w ciągu dnia.
Zapraszam do obejrzenia filmiku z przepisem krok po kroku
Smacznego!
Spodobał Ci się ten przepis? Bądź na bieżąco!
napój na wzmocnienie odporności napój na zdrowie przetwory przeziębienie syrop na odporność i wirusy syrop na przeziębienie syrop na wzmocnienie odporności
U mnie początek jesieni również zazwyczaj niestety zaczyna się jakąś infekcją lub przeziębieniem. Zawsze w tym okresie mam obniżoną odporność. W tym roku postanowiłam, że w końcu o to zadbam i postaram się jakoś wpłynąć na polepszenie mojego zdrowia. Przez to rozpoczynam właśnie suplementację, a poza tym z chęcią przyrządzę sobie również taki napój. Bardzo lubię imbir i cytrynę - myślę, że mi posmakuje. :)
OdpowiedzUsuńDziękuję za ten wpis, poleciałem ostatnio do Włoch i wróciłem mocno przeziębiony i muszę się postawić kurde w kilka dni, bo jadę na 18 kuzynki. Pozdrawiam!
OdpowiedzUsuńJa nawet często blenduje składniki w mocniejszym blenderze np. Ariete żeby wyciągnąć z nich jeszcze więcej esencji.
OdpowiedzUsuń