Wraz z nadejściem chłodniejszych dni w naszym domu rozpoczął się sezon przeziębień. Katar, kaszel i gorączka chyba pojawiają się w tym czasie w większości domów, szczególnie jeżeli dzieci chodzą do przedszkola czy szkoły. Zawsze o tej oprze roku staram się wzmacniać odporność rodziny domowymi sposobami. Ten syrop na odporność jest jednym z lepszych specjałów, który rodzina chętnie popija. Dzieci lubią go pić sam, a mąż jako dodatek do herbaty. Polecam Wam ten domowy syrop, szczególnie teraz w okresie jesiennym
Składniki:
- sok wyciśnięty z 5 cytryn
- 8 dużych ząbków czosnku
- 200 g korzenia imbiru
- 15 - 20 łyżek miodu naturalnego (u mnie wielokwiatowy)
Specjał mocy na wzmocnienie popijamy w ciągu dnia w czasie zmniejszonej odporności. Dzieci zażywają syrop podany na łyżeczce, a mąż lubi dodać go do herbaty. Do syropu najlepiej użyć miód naturalny, ja wykorzystałam miód wielokwiatowy, ale z powodzeniem możecie użyć inny. Ilość dodanego miodu do syropu zależy od preferencji smakowych. Miód powinien być dobrze wyczuwalny, jeżeli dodamy jego większą ilość to dodatek czosnku do syropu nie będzie przeszkadzał podczas spożywania.
Do misy malaksera dajemy miód, sok z cytryny, ząbki czosnku i pokrojony na mniejsze kawałki imbir.
Miksujemy. Ilość dodanego miodu zależy od preferencji smakowych, ale miód musi być dobrze wyczuwalny.
Następnie całość przelewamy do dużego słoika, zakręcamy i wstawiamy do lodówki na dobę. Wszystko musi się przegryźć.
Po tym czasie zawartość słoika przecedzamy przez sitko i syrop rozlewamy do butelek. Gotowy syrop przechowujemy w lodówce nie dłużej niż 2 - 3 tygodnie. Smacznego!
Spodobał Ci się ten przepis? Bądź na bieżąco!
cytryna czosnek imbir miód przetwory syrop syrop na przeziębienie syrop na wzmocnienie odporności
Już pierwsze przeziębienie w tym okresie jesiennym mam za sobą. Chciałabym jakoś zadbać o swoją odporność, aby kolejny raz nie zachorować. Myślę, że taki "specjał mocy" mógłby mi w tym pomóc. :) Na szczęście bardzo lubię imbir, więc myślę, że taki napój mógłby mi zasmakować. Dziękuję za ten przepis. Z chęcią go wypróbuję u siebie w kuchni.
OdpowiedzUsuń