Ciasto Włoszka - spośród ciast na stole znika jako pierwsze

Ciasto Włoszka pierwszy raz zrobiłam na urodziny Męża i muszę przyznać, że trafiłam tym ciastem w 10. Ciasto Włoszka to znakomite połączenie smaków, które przypadło do gustu nie tylko Mężowi, ale i gościom. Chętnie się nim częstowali, a spośród ciast na stole znikło jako pierwsze. Na pewno zrobię to ciasto jeszcze nie raz, bo wyszło naprawdę pyszne, a rodzina już zażyczyła sobie je na najbliższy weekend


Wymiary formy:24x24 cm
Składniki:
ciasto orzechowe:
  • 5 białek
  • 1 i 1/2 szklanki drobno posiekanych orzechów włoskich
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1 łyżka z lekką górką mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżka z lekką górką mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
masa budyniowa:
  • 600 ml mleka
  • 2 budynie śmietankowe bez cukru (po 40 g)
  • 3 łyżki cukru
  • 200 g masła w temp. pokojowej


poncz do nasączenia:
  • około 1/3 szklanki gorzkiej herbaty
  • 3 - 4 łyżki soku z cytryny
dodatkowo:
  • słoik dżemu wiśniowego (300 ml)
  • około 120 g okrągłych biszkoptów
  • puszka masy kajmakowej (510 g)
  • posiekane orzechy włoskie do ozdoby


Składniki odmierzałam szklanką o pojemności 250 ml. Ciasto upiekłam w formie o wymiarach 24x24 cm. Do ciasta orzechy włoskie posiekałam przy pomocy malaksera na bardzo drobno, ale nie zmieliłam ich całkowicie. Przygotowane ciasto najlepiej smakuje następnego dnia, jak smaki się przegryzą.


Przegotowanie:
Na początku przygotowujemy ciasto orzechowe. Białka ubijamy na sztywną pianę. Następnie miksując stopniowo dodajemy cukier. Do białek wsypujemy orzechy, mąkę ziemniaczaną, pszenną i proszek do pieczenia. Delikatnie mieszamy szpatułką. Spód blaszki wykładamy papierem do pieczenia i przekładamy ciasto. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 st. z funkcją góra - dół i pieczemy około 35 min. Upieczone ciasto orzechowe wyjmujemy z blaszki i odstawiamy do wystygnięcia.


W międzyczasie 300 ml mleka zagotowujemy z cukrem. W reszcie mleka rozpuszczamy budynie. Zawiesinę wlewamy do wrzącego mleka, gotujemy budyń i odstawiamy do wystygnięcia. Masło w temp. pokojowej ucieramy na puszystą masę. Następnie miksując stopniowo po łyżce dodajemy zimny budyń. Postępujemy tak, aż do wykończenia budyniu i powstania masy.


Zimne ciasto orzechowe nasączmy herbatą wymieszaną z sokiem z cytryny. Potem rozsmarowujemy dżem wiśniowy i wykładamy masę budyniową. Na wierzchu masy układamy biszkopty.


Następnie rozsmarowujemy masę kajmakową. Wierzch ciasta posypujemy posiekanymi orzechami włoskimi. Ciasto wstawiamy do lodówki na kilka godzin, a najlepiej na całą noc, aby smaki się przegryzły. Smacznego!

Spodobał Ci się ten przepis? Bądź na bieżąco!

9 komentarzy:

  1. Już powoli rozglądam się za przepisami na ciasta i inne słodkości, które mogłabym przygotować na święta. Jeszcze nigdy nie spotkałam się z przepisem na ciasto "Włoszka", więc jestem jego bardzo ciekawa. Ciasto na zdjęciach prezentuje się smakowicie, więc z wielką chęcią wypróbuję ten przepis. :) Dziękuję za podzielenie się tutaj nim z nami!

    OdpowiedzUsuń
  2. Tylko 2 łyżki mąki, czy to jakaś pomyłka?

    OdpowiedzUsuń
  3. Jaki wymiar blachy

    OdpowiedzUsuń
  4. A co z żółtkami od jajek?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Można wykorzystać do kruchego ciasta czy ciasteczek

      Usuń
  5. Czy biszkopty nie beda twarde. Nasiakna masa krowkowa?

    OdpowiedzUsuń