Pulpety w warzywach to pyszny obiad, który robię od lat. Zajadają się nim zarówno duzi jak i mali. Zawsze kiedy podam pulpety w warzywach to nie muszę się obawiać, że obiad nie zostanie zjedzony. Na sam widok cieknie ślinka...😎
- 700 g mięsa mielonego wieprzowego (u mnie z łopatki)
- 2 - 3 kromki chleba
- 1 łyżeczka majeranku
- 1/2 łyżeczki słodkiej papryki
- 1/2 łyżeczki pieprzu ziołowego
- pieprz czarny mielony do smaku
- sól do smaku
- 1 łyżeczka czosnku suszonego
- 1 jajko
- bułka tarta lub mąka pszenna do obtaczania (u mnie pół na pół bułka z mąką)
- olej do smażenia
- 1 cebula
- 2 marchewki
- 1 papryka czerwona (może być żółta lub zielona)
- 1 liść laurowy
- 4 kulki ziela angielskiego
- lubczyk mrożony (może być suszony lub pominąć)
- 330 ml przecieru pomidorowego (u mnie domowy)
- około 500 ml wody
- 2 - 3 łyżeczki mąki pszennej
Z podanych składników wyszło mi 19 pulpetów. Ilość zależy od wielkości uformowanych kotletów. Mięso mielone na pulpety możecie doprawić wg własnego smaku. Dla 4 osobowej rodziny taka porcja pulpetów w warzywach wystarcza na 2 obiady. Pulpety w warzywach możecie podać z kaszą, ryżem lub ziemniakami i ulubioną surówką. U nas pulpety jednego dnia były z kaszą, a następnego z ziemniakami. Takim obiadem zajadają się zarówno dorośli jak i dzieci.
Kromki chleba namaczamy w wodzie. Do mięsa mielonego dodajemy przyprawy (majeranek, słodką paprykę, pieprz ziołowy, pieprz czarny, sól i czosnek), wbijamy jajko i dodajemy odciśnięty z wody chleb. Mięso wyrabiamy, a następnie formujemy pulpety. Kotleciki obtaczamy w mące z bułką tartą i obsmażamy na rozgrzanym oleju na złoty kolor z każdej strony.
Na drugiej patelni rozgrzewamy olej i dodajemy pokrojoną w kostkę cebule, marchewki starte na tarce o grubych oczkach i pokrojoną w kostkę paprykę. Warzywa podsmażamy kilka minut. Do warzyw dodajemy podsmażone pulpety, liścia laurowego, ziele angielskie, lubczyk, wlewamy przecier pomidorowy i wodę. Patelnię przykrywamy i gotujemy na średnim ogniu do miękkości. W międzyczasie kilka razy pulpety w sosie obracamy.
Na koniec sos zagęszczamy mąką wymieszaną z niewielką ilością wody. W razie potrzeby doprawiamy do smaku. Tak przygotowane pulpety w warzywach podajemy z kaszą, ryżem lub ziemniakami i ulubioną surówką. Smacznego!
Spodobał Ci się ten przepis? Bądź na bieżąco!