Świąteczna karkówka - mięciutka i soczysta

Dzisiaj mam dla Was kolejną propozycję pieczonego mięsa na Święta. Tym razem jest to karkówka pieczona w piekarniku. Karkówka z tego przepisu wychodzi mięciutka, soczysta i aromatyczna. Jako wędlina na kanapki jest znakomita. Ze świeżym pieczywem i odrobiną musztardy komponuje się smakowicie. Zawsze kiedy przygotuję taką karkówkę, to domownicy chętnie ją zajadają. Karkówka z tego przepisu znakomicie sprawdzi się podana na półmisku z wędlinami. Gwarantuję, że goście będą się nią zajadali


Składniki:
  • 1,8 kg karkówki w kawałku
  • 3 - 4 duże łyżki majeranku
  • około 1 łyżka soli gruboziarnistej
  • 8 ząbków czosnku
  • 1 cebula


Do przepisu wykorzystałam karkówkę o wadze około 1,8 kg. Karkówkę piekę w piekarniku pod przykryciem, z powodzeniem można ją też upiec w rękawie. Ważne jest aby mięso z przyprawami przed pieczeniem odpoczęło w lodówce przez minimum 24 godziny, może tam leżeć do 48 godzin.


Przygotowanie:
Karkówkę myjemy i osuszamy ręcznikiem papierowym. Mięso nacinamy i wkładamy ząbki czosnku, mniejsze całe, a większe ząbki kroimy na połówki. Następnie karkówkę nacieramy solą gruboziarnistą i obsypujemy majerankiem z każdej strony. Karkówkę wkładamy do naczynia żaroodpornego, w którym będziemy piec mięso. Mięso obkładamy plastrami cebuli i przykrywamy. Wstawiamy do lodówki na minimum 24 godz.


Po tym czasie karkówkę wstawiamy do zimnego piekarnika i włączmy temp. na 180 st. C. Pieczemy pod przykryciem przez około 120 minut od momentu nagrzania się piekarnika. Ostatnie 20 min. mięso pieczemy bez przykrycia, w tym czasie podlewamy powstał sosem. Mięso wyjmujemy z piekarnika i pozostawiamy do wystygnięcia. Zastygniętą karkówkę kroimy w plasterki jak wędlinę na kanapki. Smacznego!

Spodobał Ci się ten przepis? Bądź na bieżąco!