Świąteczny schab - przepis na soczyste mięso, a nie suche jak wiór

W naszym domu mięsa pieczone na kanapki robimy bardzo często. Tym razem padło na schab, akurat miałam kawałek takiego mięsa w lodówce. Schab z tego przepisu wychodzi soczysty, a nie suchy jak wiór, mięso jest aromatyczne, miękkie, a zarazem kruche. Właśnie takie domowe wędliny najbardziej lubimy. Taki schab z powodzeniem możecie podać na półmisku podczas każdej imprezy rodzinnej czy ze znajomymi. U nas w Święta pieczonego schabu na pewno nie zabraknie


Składniki:
  • około 1 kg schabu w kawałku
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • 1 łyżeczka suszonego czosnku
  • 3 łyżki majeranku
  • pieprz czarny mielony do smaku
  • około 1 płaska łyżka soli gruboziarnistej


Do przepisu wykorzystałam schab w kawałku bez kości. Mój kawałek mięsa warzył około 1 kg. Do przepisu wykorzystałam czosnek suszony, możecie zamienić go na czosnek świeży. Można go przecisnąć przez praskę i wymieszać z przyprawami lub ponacinać mięso i powpychać ząbki czosnku (małe całe, a większe przekrojone na połówki). Schab piekę w piekarniku pod przykryciem, z powodzeniem można go też upiec w rękawie. Ważne jest aby mięso z przyprawami przed pieczeniem odpoczęło w lodówce przez minimum 24 godziny, może tam leżeć do 48 godzin.


Przygotowanie:
W miseczce mieszamy słodką paprykę z majerankiem, czosnkiem suszonym i pieprzem. Schab myjemy i osuszamy ręcznikiem papierowym. Mięso nacieramy solą gruboziarnistą, a następnie obsypujemy przyprawami z każdej strony. Schab wkładamy do naczynia żaroodpornego, w którym będziemy piec mięso, przykrywamy i wstawiamy do lodówki na minimum 24 godz.


Po tym czasie schab wstawiamy do zimnego piekarnika i włączmy temp. na 180 st. C. Pieczemy pod przykryciem przez około 70 minut od momentu nagrzania się piekarnika. Mięso wyjmujemy z piekarnika i pozostawiamy pod przykryciem do wystygnięcia. Zastygnięty schab kroimy w plasterki jak wędlinę na kanapki. Smacznego!

Spodobał Ci się ten przepis? Bądź na bieżąco!