Ten przepis w naszym domu jest od lat. W taki sposób łopatkę przygotowywała Mama, a teraz ja tak robię. Mięso z tego przepisu wychodzi mięciutkie, wręcz się rozpada. Tak przygotowana łopatka w dużej ilości sosu to znakomity obiad, którym wszyscy się zajadają. Łopatka w sosie znakomicie sprawdzi się na niedzielny obiad i w ciągu tygodnia
Składniki:
- około 1 kg łopatki wieprzowej w kawałku
- 1 łyżka majeranku
- 1/2 łyżeczki papryki słodkiej
- 1/2 łyżeczki pieprzu ziołowego
- 1 łyżeczka czosnku suszonego
- sól do smaku
- pieprz czarny mielony do smaku
- 1 cebula
- mąka pszenna do obtaczania
- olej do smażenia
- 1 marchewka
- 1 mała pietruszka
- kawałek pora
- 2 liście laurowe
- 4 - 6 kulek ziela angielskiego
- 1 łyżka mrożonych liści lubczyku (może być suszony lub pominąć)
- około 500 ml wody
- 1 - 2 łyżeczki mąki do zagęszczenia sosu
- 1 łyżeczka koncentratu pomidorowego
Umytą i osuszoną łopatkę kroimy w plastry. Każdy kawałek mięsa rozbijamy, użyłam nakłuwacza do mięsa. W misce mieszamy przyprawy (majeranek, paprykę słodką, pieprz ziołowy, czosnek suszony, sól i pieprz czarny). Cebulę kroimy w piórka. Kawałki mięsa, cebulę i przyprawy mieszamy. Miskę z mięsem przykrywamy folią spożywczą i wstawiamy do lodówki na kilka godzin. U mnie mięso marynowało się całą noc. Po tym czasie kawałki mięsa oddzielmy od cebuli. Łopatkę obtaczamy w mące i obsmażamy z obu stron na rozgrzanym oleju.
Obraną marchewkę i pietruszkę ścieramy na tarce o grubych oczkach, a pora kroimy w półplasterki. Przygotowane warzywa razem z cebulą (pozostałą z marynowania mięsa) podsmażamy kilka minut na niewielkiej ilości oleju. Do warzyw dodajemy obsmażone mięso, liście laurowe, ziele angielskie i lubczyk. Zalewamy wodą. Dusimy pod przykryciem na średnim ogniu do miękkości łopatki. Od czasu do czasu mięso obracamy. Długość gotowania łopatki zależy od grubości i wielkości plastrów mięsa. Na koniec gotowania dodajemy koncentrat pomidorowy. Sos zagęszczamy mąką wymieszaną z odrobiną wody i zagotowujemy. W razie potrzeby doprawiamy do smaku.
Gotową łopatkę w sosie podajemy z ziemniakami, kaszą lub ryżem i ulubioną surówką. Smacznego!
Spodobał Ci się ten przepis? Bądź na bieżąco!
łopatka na obiad łopatka w sosie mięso mięso w sosie mięso wieprzowe mięso z łopatki obiad