Mięciutkie mięso i dużo sosu - zostań mistrzem w swojej kuchni

Ten przepis w naszym domu jest od lat. W taki sposób łopatkę przygotowywała Mama, a teraz ja tak robię. Mięso z tego przepisu wychodzi mięciutkie, wręcz się rozpada. Tak przygotowana łopatka w dużej ilości sosu to znakomity obiad, którym wszyscy się zajadają. Łopatka w sosie znakomicie sprawdzi się na niedzielny obiad i w ciągu tygodnia


Składniki:
  • około 1 kg łopatki wieprzowej w kawałku
  • 1 łyżka majeranku
  • 1/2 łyżeczki papryki słodkiej
  • 1/2 łyżeczki pieprzu ziołowego
  • 1 łyżeczka czosnku suszonego
  • sól do smaku
  • pieprz czarny mielony do smaku
  • 1 cebula
  • mąka pszenna do obtaczania
  • olej do smażenia
  • 1 marchewka
  • 1 mała pietruszka
  • kawałek pora
  • 2 liście laurowe
  • 4 - 6 kulek ziela angielskiego
  • 1 łyżka mrożonych liści lubczyku (może być suszony lub pominąć)
  • około 500 ml wody
  • 1 - 2 łyżeczki mąki do zagęszczenia sosu
  • 1 łyżeczka koncentratu pomidorowego




Przygotowanie:
Umytą i osuszoną łopatkę kroimy w plastry. Każdy kawałek mięsa rozbijamy, użyłam nakłuwacza do mięsa. W misce mieszamy przyprawy (majeranek, paprykę słodką, pieprz ziołowy, czosnek suszony, sól i pieprz czarny). Cebulę kroimy w piórka. Kawałki mięsa, cebulę i przyprawy mieszamy. Miskę z mięsem przykrywamy folią spożywczą i wstawiamy do lodówki na kilka godzin. U mnie mięso marynowało się całą noc. Po tym czasie kawałki mięsa oddzielmy od cebuli. Łopatkę obtaczamy w mące i obsmażamy z obu stron na rozgrzanym oleju.


Obraną marchewkę i pietruszkę ścieramy na tarce o grubych oczkach, a pora kroimy w półplasterki. Przygotowane warzywa razem z cebulą (pozostałą z marynowania mięsa) podsmażamy kilka minut na niewielkiej ilości oleju. Do warzyw dodajemy obsmażone mięso, liście laurowe, ziele angielskie i lubczyk. Zalewamy wodą. Dusimy pod przykryciem na średnim ogniu do miękkości łopatki. Od czasu do czasu mięso obracamy. Długość gotowania łopatki zależy od grubości i wielkości plastrów mięsa. Na koniec gotowania dodajemy koncentrat pomidorowy. Sos zagęszczamy mąką wymieszaną z odrobiną wody i zagotowujemy. W razie potrzeby doprawiamy do smaku.


Gotową łopatkę w sosie podajemy z ziemniakami, kaszą lub ryżem i ulubioną surówką. Smacznego!

Spodobał Ci się ten przepis? Bądź na bieżąco!